Subvenţii la încălzire pentru familiile sărace

De Dan Birta
Subvenţii la încălzire pentru familiile sărace
© Persoanele cu venituri mici beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei
Pentru a beneficia de ajutor începând din noiembrie, cererile se depun la primăriile de domiciliu până la data de 20 noiembrie 2016.

Familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 786 de lei şi persoanele singure cu un venit mediu net lunar sub 1.082 de lei pot beneficia de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, acordat din bugetul de stat. Este vorba despre familiile care folosesc sistemul centralizat de încălzire. Pentru consumatorii care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale sau combustibili solizi sau petrolieri, ori energie electrică, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este mai mic de 615 lei.

„În toate cazurile, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pe baza cererii şi a declaraţiei pe proprie răspundere, însoţită de documentele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia. Formularul de cerere şi declaraţie pe propria răspundere pot fi solicitate la primăria de domiciliu sau la asociaţiile de proprietari”, informează Felix Cozma, şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor. Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire şi care au contracte de furnizare a energiei electrice. Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate ajutoarele sunt aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri (limita superioară fiind de 615 lei/persoană). Cuantumul ajutorului se situează între 240 lei pentru familiile/persoanele cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană, în toate cazurile fiind obligatorie efectuarea anchetei sociale.

Condiţii

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii. De asemenea, se ţine cont de bunurile deţinute de familia/persoana singură cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Bunurile deţinute, constând în suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie, se evaluează potrivit unui algoritm utilizat la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Dacă valoarea netă rezultată e mai mare de 1.000 euro/2.500 euro, atunci persoana singură/familia este exclusă de la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei.

„Pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei începând cu luna noiembrie 2016, cererea şi documentele doveditoare pot fi depuse la primăria de domiciliu sau prin asociaţiile de proprietari, până la data de 20 noiembrie 2016”, precizează Felix Cozma. În situaţia în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condiţiile de acordare pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se face prin dispoziţie a primarului începând cu luna depunerii cererii pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective, începând cu luna următoare pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii și începând cu luna depunerii cererii pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !