Subvenţii pentru locuinţe

3Comentarii
Foto arhiva
Foto arhiva
BUCURESTI/ ORADEA - Tinerii sub 35 de ani îşi vor putea construi mai ieftin o locuinţă. Cuantumul subvenţiei de la bugetul de stat ce se acordă tinerilor sub 35 de ani pentru prima locuinţă construită se va majora de la 20% la 30%, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 4 decembrie 2008 o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de susţinere a programelor de dezvoltare a construcţiei de locuinţe la nivel naţional. Aceste prevederi se aplică pentru toate locuinţele care nu au fost finalizate şi predate către beneficiari până la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă.

De asemenea, pentru atragerea de urgenţă a unor surse de finanţare necesare continuării construcţiei de locuinţe s-a decis ca vânzarea locuinţelor pentru tineri construite prin ANL să fie permisă după trei ani de închiriere neîntreruptă şi nu după cinci ani cum este prevăzut în prezent. În plus, în condiţiile în care tinerii beneficiari ai locuinţelor cu chirie, în marea lor majoritate, vor avea nevoie de credite bancare pentru cumpărarea locuinţelor, credite pe care este necesar să le gireze prin ipotecă asupra locuinţei pe care o cumpără, condiţia suspensivă a dreptului de a dispune de proprietate, nu va fi aplicabilă în cazul creditelorcontractate de proprietari pentru cumpărarea locuinţei, pe perioada în care aceasta face obiectul unei ipoteci pentru garantarea respectivelor credite. În continuare, locuinţele pentru tineri cumpărate în cadrul acestui program nu vor putea fi vândute timp de cinci ani. Această interdicţie se va consemna la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară în condiţiile legii.

Cuantum mărit

În scopul îmbunătăţirii mecanismelor de economisire şi creditare în sistem colectiv pentru locuinţe, cuantumul primei de stat va fi majorat de la 15% la 25%, iar a sumei maxime permise de la echivalentul a 120-150 euro (în funcţie de vârsta şi numărul de copii) la echivalentul a 250 euro, de care vor beneficia toate categoriile de deponenţi.

 

Dan Birta

Taguri: ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor