Sufera de sindromul secoulului

Reactualizat la:
Sufera de sindromul secoulului
Sindromul secolului XX si al inceputului de secol XXI: oboseala cronica. Este exact ceea ce acuza Steaua, Dinamo si Rapid, care nu mai fac fata cavalcadei de meciuri in cupele europene si cele interne. Insa, in alte tari din Europa, se poate.

Ros-albastrii au plecat in Italia miercuri la amiaza, dupa ce dimineata au efectuat un antrenament in Ghencea. Ajunsi la Genova, elevii lui Protasov au sustinut, la cateva ore de la sosire, antrenamentul oficial. Joi, la ora 21.45 Steaua a sustinut partida cu Sampdoria. Stingerea s-a dat la hotelul President, in jurul orei 1 noaptea. Vineri, trezirea jucatorilor s-a facut la ora 7.30. In aceeasi zi, Steaua a sosit la Cluj, la ora 14.30.

Jucatorii au ajuns in camere pe la ora 16. Intre ora inceperii partidei si timpul de odihna si recuperare a jucatorilor dupa meciul cu Sampdoria au ramas, practic, cam 30 de ore.

Protasov vrea un lot mai numeros

Conducerea tehnica si staff-ul gruparii din Ghencea nu acuza si nu pun pe seama oboselii infrangerea in fata clujenilor, chiar daca ea a fost evidenta pentru aproape toti jucatorii lui Protasov.

Tehnicianul ucrainean s-a multumit doar sa spuna ca trebuie ca elevii lui sa invete sa joace pe ambele fronturi – cupele europene si Divizia A. Protasov mai zice ca nu are un lot mai numeros de jucatori care sa-i permita sa ii poata inlocui pe cei care au fost titulari in ultima vreme.

Tehnicianul are dreptate, dar nu este nimeni vinovat ca rezervele ros-albastrilor nu sunt de valoarea titularilor, dar asta e cu totul alta problema.

L-am crezut pe Iacob un atacant puternic, capabil sa joace sapte meciuri intr-o saptamana. La fel am gandit si in ceea ce-i priveste pe Paraschiv, Dica, Bostina, Nicolita, Lovin sau Ghionea. Meciul greu si evolutia foarte buna a Stelei la Genova au sleit de puteri jucatorii Stelei si ei nu au mai putut repeta evolutia buna din meciul cu Sampdoria.

De ce nu ca in Franta sau Portugalia?

Povestea este valabila, in buna parte, si pentru Rapid si Dinamo. Nu o spunem pentru a gasi scuze echipelor angajate in competitia europeana care au pierdut in ultima etapa.

Nu intelegem, insa, de ce Liga Profesionista nu are ochi sa vada programul greu al “europenelor” noastre. Liga Profesionista prefera sa programeze o partida vineri, in loc sa fi mutat luni, de pilda, meciul CFR Cluj – Steaua si (de ce nu?) si intalnirea Gloria – Rapid.

Nu este vorba de un act de bunavointa, ci unul absolut normal fata de echipele angajate in disputa pentru calificarea in primavara europeana, dar care lupta si in campionat pentru titlu. Problema programarii unor meciuri de campionat in prima zi a saptamanii nu constituie o noutate in fotbalul european.

Se joaca luni in campionatele din Franta, Portugalia, Anglia, si peste tot stadioanele sunt pline. Modul in care sunt tratate cele trei echipe calificate in grupele Cupei UEFA, cu meciuri programate la intervale foarte scurte de timp, dupa deplasari obositoare, le dezavantajeaza si creeaza un avantaj pentru adversari.

Nu e nici o noutate pentru noi ca antrenorii nu au pe banca de rezerve jucatori de aceeasi valoare cu titularii, cum se intampla la marile cluburi europene. Tehnicienii prefera cu orice risc sa foloseasca aceeasi formatie standard, chiar daca ea a jucat cu doua zile inainte si nu mai poate evolua la randamentul maxim.

Daca LPF si presedintele ei, Dumitru Dragomir, se mandresc si apreciaza prestatiile calificatelor ca o mare performanta a fotbalului romanesc, trebuie sa inteleaga si efortul unor deplasari obositoare si sa le acorde o zi de odihna in plus, sa programeze meciurile lor de etapa la inceputul saptamanii, indiferent daca asta ar putea crea probleme posturilor de televiziune. Asa este corect!


Sursa: Onlinesport.ro