Sume exorbitante la renovări

25Comentarii
Sume exorbitante la renovări
ARAD – Primăria vrea să cheltuiască pentru renovarea în parte a Filarmonicii şi Primăriei peste şapte milioane euro. Proiect Filarmonica | Proiect Primarie

Sume fabuloase aşteaptă să fie votate de consilierii municipali şi apoi să fie cheltuite pentru renovarea în parte a două clădiri reprezentantive din Arad: Filarmonica şi Palatul Administrativ. Aleşii sunt chemaţi să voteze două studii de fezabilitate: „Reabilitare învelitoare, faţadă principală şi sală spectacole la Filarmonica de Stat Arad” şi „Restaurare şi reparaţii Sală Festivă, hol principal şi casa scării la clădirea Primăriei Municipiului Arad”.

Nimic nelalocul lui până aici, dacă nu citeşti sumele despre care fac vorbire cele două proiecte. Pentru reabilitarea învelitorii, a faţadei principale şi a sălii de spectacole la Filarmonică elaboratorul studiului crede că e necesar să se cheltuiască nu mai puţin de 5.152.637 euro (18.755.598 lei)! Adică 794,28 euro pe mp de reabilitare, mai mult decât se percepe pe un metru pătrat construit! Aceştia sunt indicatorii tehnico-economici cuprinşi în studiu, cu toate că suma nu vizează întregul imobil, ci doar faţada principală, sala de spectacole şi învelitoarea clădirii. Peste trei milioane de euro s-ar cheltui pe materiale de construcţii şi montaj, intervenţiile urmând să se facă pe 2.400 de mp (din totalul de 2.986 mp), adică pe o suprafaţă desfăşurată de 4.654 mp (din totalul de 8.886mp).

Lista reabilitărilor

Intervenţii propuse a se realiza vizează şarpanta şi învelitoarea (revizuire şi reparaţii la structura de rezistenţă a şarpantei, înlocuire învelitoare de tablă zincată, revizuire tablă de zinc de pe cupole), sala mare de spectacole, unde se urmăreşte refacerea pardoseli cu parchet cu tratament acustic, recondiţionarea coloanelor şi ornamentelor, a picturilor, zugrăvelilor, a tâmplăriei exterioare şi interioare, reabilitarea instalaţii termice, electrice şi de climatizare, datoarea cu o platformă scenă şi cu 630 de scaune (scaunele vechi fiind distruse odată cu organizarea Balului de Cristal).

Alte intervenţii vorbesc de reabilitări interioare (subsol clădire, holuri, scări, foyere, sală mică spectacole, vitralii, instalaţii sanitare, termice, electrice etc.), de reabilitarea curţii interioare şi de refacerea exteriorului clădirii  (faţadă principală  şi realizare iluminat arhitectural, hidroizolaţii pereţi subsol, canalizare pluvială, ministaţie pompare, executarea accesului la parter şi etaj  prin amplasarea  unui lift exterior pentru 6 persoane, montarea unei rampe electromecanică pentru persoane cu dizabilităţi) etc.

Trei ani

Cele peste cinci milioane de euro ar urma să fie asigurate din „fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase”, investiţia urmând să se întindă pe 36 de luni.

Reabilitarea Palatului Cultural se impune, potrivit proiectului, pentru că „în prezent clădirea prezintă degradări mari atât la exterior, cât şi la interior, în special la acoperiş, subsol, sală spectacole” şi pentru a „preveni degradarea şi mai profundă a acestei clădiri”.

Lux şi la Primărie

Nici investiţiile de la Primărie nu sunt mai prejos, deşi aici suma prevăzută pentru „restaurare şi reparaţii  Sală Festivă, hol principal şi casa scării”, în 36 de luni, este de nici două milioane de euro (6.568.865,15 lei).

Numai că în cazul proiectului ce vizează Palatul Administrativ este vorba de doar 800 de mp suprafaţă desfăşurată avută în vedere, şi nu peste 6.000 mp ca şi în cazul primului imobil! Investiţiile de aici vizează reabilitarea şarpantei şi învelitorii, refacerea holului principal şi a casei scării  (cu recondiţionări de coloane, ornamente, trepte şi pardoseli, amplasarea unei rampe mobile şi a unui lift exterior etc.) şi reabilitarea sălii festive şi a balconului (recondiţionare coloane şi ornamente, refacere stemă, restaurare picturi, pardoseli etc.), la care se adaugă o serie întreagă de dotări.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor