Sunt brăţările dacice falsuri?

4Comentarii
Sunt brăţările dacice falsuri?
Cinci dintre cele nouă brăţări dacice din aur, a căror valoare este estimată la aproximativ opt milioane de euro, sunt expuse începând de ieri la Muzeul de Istorie Craiova. Valoarea brăţărilor este estimată la un milion şi jumătate de euro fiecare. Cu toate acestea există o serie de ipoteze care susţin faptul că brăţările dacice sunt falsuri.

Lucian Stanciu, expert judiciar acreditat de Ministerul Justiţiei cu practică internaţională şi expert al IGPR, contestatarul autenticităţii brăţărilor dacice, a sesizat toate instituţiile abilitate ale statului, inclusiv Preşedinţia României. Expertul este susţinut de arheologi şi specialişti români de prima mână. Prof.univ.dr. Alexandru Vulpe, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, dr. Constantin Preda, directorul Societăţii de Numismatică, Petru Romoşan, cunoscut scriitor şi specialist în obiecte de artă, precum şi multe nume sonore ale arheologiei susţin teoria lansată de Lucian Stanciu. În cotidianul Ediţie Specială din Craiova expertul a lansat o serie de acuzaţii grave asupra procurorului Agugustin Lazăr şi a comisarului Aurel Condruz. Potrivit declaraţiei date de Lucian Stanciu în acest cotidian, brăţările dacice sunt contrafăcute de o reţea specializată în falsuri.


În fruntea reţelei, Lucian Stanciu îi plasează pe comisarul Aurel Condruz, şeful Poliţiei de patrimoniu, care a descoperit şi recuperat cele nouă brăţări dacice, şi pe procurorul Augustin Lazăr. Unul dintre argumentele lui Stanciu se bazează chiar pe cartea scrisă de comisarul Condruz şi procurorul Lazăr, tipărită în două ediţii. „În prima ediţie ei aveau o expertiză realizată strict pe baza unor imagini. Adică expertul a văzut un film cu brăţările dacice şi a spus că sunt autentice. În plus, chiar experţii lor – mă refer aici la Peter Meier din SUA, care nu este de profesie arheolog – au spus că nu se poate stabili cu exactitate dacă brăţările sunt sută la sută autentice. În cea de-a doua ediţie a cărţii au scos expertiza video fără să ofere vreo explicaţie”, a precizat Stanciu.
În cadrul unei dezbateri moderate de prof.univ.dr. Alexandru Vulpe, ce a avut loc la Academia Română, Constantin Preda a vorbit despre expertizarea unei brăţări la Cambridge, ce infirmă autenticitatea unei brăţări ce a fost plasată pe piaţă ca fiind dacică. La insistenţele celor prezenţi, Preda a vorbit şi despre un prieten al său, care ar deţine „secretele de la Cambridge”, susţinând că „o brăţară expertizată în Anglia nu este o lucrare antică”.

Academicianul Alexandru Vulpe a oferit atunci exemplul polemicii internaţionale iscate în jurul misteriosului disc de la Nebra – Germania şi a continuat cu ipoteza că, dacă brăţările dacice sunt falsuri, au fost făcute de un artist asistat de un specialist. „300 de oameni s-au adunat la Hale. Majoritatea specialiştilor, inclusiv eu, spun că sunt convinşi de autenticitatea discului. Au fost însă unii care au spus că analizele pot fi falsificate, iar discul respectiv, dacă a fost falsificat, a fost făcut de un arheolog împreună cu un artist”, a spus Vulpe. În această notă, academicianul a tras şi concluzia dezbaterii: „Dacă brăţările sunt false, falsul a fost făcut de specialişti!”

Ipoteza a mai fost lansată!
În urmă cu aproximativ şase luni au existat o serie de declaraţii care susţineau că brăţările dacice au fost realizate de unul dintre inculpaţii în dosarul Aurul Dacilor. Culmea este că aceste declaraţii au apărut la puţin timp după moartea inculpatului Sorin Popa.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor