„Sunt greu de asumat un Brătianu, sau un Maniu, care nu au respectat promisiunile de la Alba Iulia”

De Veronica Bursaşiu
54Comentarii
„Sunt greu de asumat un Brătianu, sau un Maniu, care nu au respectat promisiunile de la Alba Iulia”
Libertate, egalitate, fraternitate. Principiile Revoluției de la 1848 au fost axele pe care și-a structurat discursul politic Szabo Odon, liderul executiv al UDMR Bihor.

Oradea, istoric ca formaţie profesională. Acesta a vorbit despre normalitate în discursul său din Parcul Libertății susținut cu prilejul Zilei de 15 Martie.

„Cred că putem vorbim despre normalitate atunci când drepturile unora nu sunt folosite pentru a restrângere drepturile celuilalt. În 12 februarie în Franța a fost votată prevederea ca în înscrisurile școlare să nu poată fi folosit termenul de tată și mamă, ci de părinte 1 și 2. Noi credem că într-o stare de normalitate drepturile unora nu trebuie folosite pentru a restrângere drepturile celuilalt. Folosirea simbolurilor statului Român nu trebuie să nască interzicerea folosirii simbolurilor naționale a minorităților naționale, așa cum folosirea sintagmei părinte 1, 2 nu poate să ducă la interzicerea folosirii de către noi în înscrisuri a cuvintelor tată și mamă”, a spus Szabo Odon într-un discurs electrizant.

Parlamentarul a făcut apoi o comparaţie între drepturile minorităţilor din România şi cele ale minoritarilor din Finlanda, considerând că maghiarii şi minoritarii din Finlanda nu se află pe acelaşi palier. Aşa cum, de-altfel nici românii şi finlandezi nu se bucură de aceleaşi drepturi.

„Cum stăm cu egalitatea în Europa? Subvenția pentru un fermier din țara noastră este egală cu a unuia din Franța? Nu. O firmă de produse agroalimentare din Vest ne oferă nouă în România aceeași calitate ca unui german, pentru acelaşi preţ? Nu. Noi maghiarii din România avem aceleași drepturi minoritare ca un minoritar suedez în Finlanda? Nu. Deci avem de lucru în privința egalității”, a concluzionat liderul UDMR Bihor.

„Vorbim despre fraternitate atunci când nu facem ceva împotriva celuilalt și suntem atenți la sensibilitățile celuilalt. Noi propunem pentru piețele publice statui care pot fi asumate și de majoritate. Azi am dezvelit statuile fraților Irinyi, la Diosig, Irinyi Janos fiind unchiul lui lui Iosif Vulcan. În Piaţa Libertăţii oferim oraşului statuile Principelui Francisc Rakoczi al II-lea şi cea a Regelui Matei Corvin.

Dar sunt greu de asumat pentru noi persoane ca Emanuel de Martonne, care trasa granițe, sau un Brătianu, sau un Maniu care nu au respectat promisiunile de la Alba Iulia… Noi oferim și totodată solicităm respect, conviețuire pașnică și atenție pentru sensibilitățile specifice fiecărei comunități”, e mesajul liderului UDMR Bihor, Szabo Odon.54Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor