Sunt recunoscute diplomele românilor în UE?

Sunt recunoscute diplomele românilor în UE?
REŞIŢA – Românii pot munci în orice ţară din Uniunea Europeana şi din Spaţiul Economic European, numai dacă diplomele lor sunt recunoscute. Sistemul General al UE face sau nu recunoaşterea, fiecare stat putând decide dacă o calificare nereglementată este validă pe teritoriul său.

O categorie aparte o reprezintă medicii şi arhitecţii, care pot candida pentru un job în UE, fără prea mari bătăi de cap: diplomele lor sunt recunoscute pe baza unor certificate de conformitate.

Astfel, pentru cei care au terminat facultatea în România, dar vor să plece la muncă în afară, sunt recunoscute în UE, automat următoarele profesii: medici, medici-dentişti, moaşe, asistenţi medicali, medici veterinari şi arhitecţi.

Absolvenţii din aceste domenii care vor să profeseze în alt stat membru al UE, trebuie să se adreseze, în funcţie de profesie, fie Ministerului Sănătăţii – Serviciului de Recunoaştere a Calificărilor Profesionale, fie Colegiului Arhitecţilor, fie Colegiului Medicilor Veterinari.

Trebuie ştiut însă, că nu toate specializările medicale din România sunt echivalate în ţările UE, însă în jur de 80% dintre ele beneficiază de recunoaştere în spaţiul comunitar.„Nu există o procedură unitară de formare în toate ţările UE în specializări precum oncologie, diabet, neurologie infantilă.

Aşa că medicii care au aceste specializări în România, trebuie să mai dea nişte diferenţe dacă merg să muncească în statele membre“, completează Vlad Iliescu.
Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) eliberează, din 15 ianuarie, acte de studii medicale pentru medici, asistente sau farmacişti.

Numai în prima zi s-au depus deja 60 de cereri, multe dintre ele de la cadre medicale care muncesc deja în spaţiul comunitar. „Cei plecaţi speră ca, după aderarea României la UE, datorită acestor certificate, li se va schimba statutul acolo unde muncesc“, afirmă secretarul de stat responsabil cu Integrarea din MSP, Vlad Iliescu.

Certificatele eliberate de MSP atestă formarea în profesiile de medic, asistent medical generalist sau moaşă. Condiţiile exacte în care se eliberează aceste acte, sunt afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro).

Doina Rolea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !