„Suntem între primele trei Direcţii din ţară”

2Comentarii
„Suntem între primele trei Direcţii din ţară”
DEVA – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara se regăseşte, conform directoarei, Viorica Popescu, printre primele trei din ţară ce au o activitate asiduă şi realizări apreciate.

Dacă în anul 2004, când Viorica Popescu a venit la conducerea instituţiei, în domeniu existau centre sociale “mamut” considerate “lagăre”, în prezent, în judeţ, protecţia socială se derulează în stil “aproape occidental”.

REP: Ce presupune o funcţie de conducere ca cea pe care o deţineţi, într-un domeniu atât de sensibil cum este protecţia socială?

VIORICA POPESCU: Ce ce se implică într-un astfel de domeniu trebuie să aibă un grad mare de profesionalism, o aplecare asupra nevoilor oamenilor, în general, şi multă înţelegere. Toate acestea trebuie să ducă, în final, la rezolvarea problemelor sensibile cu care se confruntă atât copiii cât şi adulţii. Trebuie să fi ca un liant între cei care suferă şi trebuie ajutaţi şi autorităţile abilitate să ne ajute în rezolvarea lor. Pentru a ajunge la performanţele dorite trebuie foarte multă muncă şi este nevoie ca în instituţie să avem oameni calificaţi la superlativ.

REP : Ce înseamnă satisfacţia profesională în acest domeniu şi care moment a însemnat, pentru dumneavoastră, până în prezent, o mare reuşită în carieră?

VIORICA POPESCU: Personal, pot spune că fiecare caz rezolvat de instituţia pe care o conduc, mi-a adus satisfacţie. Fiecare om pe care l-am privit în ochi atunci când a fost ajutat, parcă mi-a dat o mai mare putere de muncă! Cele mai mari realizări ale mele sunt, de fapt cele ale instituţiei şi, mai ales cele legate de realizarea de proiecte acceptate şi finanţate nerambursabil. Toate acestea ne-au permis să creem servicii ce au adus condiţii de trai apropiate de standardele internaţionale.

REP: Cum se face protecţie socială, acum, în judeţul Hunedoara, în comparaţie cu ce aţi găsit în 2004 ?

VIORICA POPESCU: Când am venit la conducerea Direcţiei în judeţ am găsit centre “mamut”, cunoscute ca nişte “lagăre”. Am desfiinţat aceste centre. Chiar săptămâna trecută am închis Săcelul. Am închis la Uricani unde erau în plasament 200 de copii, la Orăştie, şi am înfiinţat apartamente sociale. Cea mai mare realizare este, însă, că am reuşit tot mai multe reintegrări în familie. Astfel am redus numărul copiilor care să ocupe locuri în centrele de plasament. Pentru cazurile de abandon şcolar avem centre de consiliere.

REP: Cu ce greutăţi se confruntă instituţia în momentul de faţă?

VIORICA POPESCU: Mă îngrijorează faptul că, pe lângă cei 500 de copii pe care-i avem în sistemul centralizat, mai avem în grijă şi adulţi. Unele judeţe nu au şi centre de adulţi şi este destul de dificil să asiguri pentru aceştia toate serviciile! Apoi, cu suma de 7 lei pe zi, pe care o acordă statul pentru hrana unui copil, ne descurcăm foarte greu! Ni s-a promis, în acest sens, că se va emite un proiect de lege care va reglementa situaţia, suma majorându-se la 9 lei pe zi. Ar mai fi problema asistentului maternal pentru care este necesar un cadru legislativ îmbunătăţit, şi cea a copiilor delicvenţi, pentru care cred că ar fi foarte bine să se înfiinţeze centre speciale, eventual regionale.

REP: Credeţi că societatea civilă se implică suficient în rezolvarea problemelor sociale?
VIORICA POPESCU: Cazurile sociale în judeţ sunt tot mai multe. Informările pe care le facem noi sunt însă de foarte bun augur şi am observat că sunt asimilate de societate. Spun asta pentru că foarte multe dintre ele ne sunt semnalate de societatea civilă!

REP: Cum vi se par serviciile de protecţie socială româneşti faţă de cele occidentale?

VIORICA POPESCU: Este foarte greu să ajungem din urmă ţările avansate în democraţie însă nu suntem chiar în coadă! Ţări ca Polonia, Ucraina sau Adzerbaidjan sunt în urma noastră! Deocamdată este foarte bine că se lansează proiecte tot mai multe şi că putem face şi noi ceva vizibil în acest domeniu.

Sanda Bocaniciu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor