Super-fraudă cu combustibili

1Comentariu
Super-fraudă cu combustibili
Comisarii Gărzii Financiare (GF) Bihor au controlat în ultimele două luni două mii de agenţi economici bihoreni, constatând că din 972.500 lei, care trebuiau să ajungă ca venituri suplimentare la bugetul statului, s-au încasat doar 388.700 de lei.

Revenind după detaşarea de două luni la GF Olt, comisarul-şef Călin Gal informează că GF a făcut şi cinci sesizări penale, prin care statul a fost prejudiciat cu 3.587.950 de lei (adică 35,8 miliarde lei vechi).

Campioană la nereguli s-a dovedit a fi SC Teramod Construct Oradea, care ar fi operat tranzacţii comerciale şi prestări de servicii cu alte cinci societăţi, inclusiv axate pe operaţiuni intracomunitare, fără a le contabiliza.

Astfel, prin neplata TVA şi a impozitului pe profit, statul a fost prejudiciat cu 1.263.000 de lei (12,6 miliarde lei vechi). Întrucât la sediul declarat al societăţii comisarii financiari nu au găsit pe nimeni, ei au dedus că este vorba de o societate fictivă.

De notat că Teramod Construct a mai fost în vizorul GF Bihor şi în toamna anului trecut, când comisarii financiari s-au sesizat privind cinci facturi emise de firma pe al cărui sediu social era titular Sárközi Róbert. Facturile priveau tranzacţii de 82 tone de combustibil pentru prelucrare industrială (CLG) pentru o firmă băcăuană. Bănuind că CLG-ul a fost amestecat la rece şi comercializat pe post de combustibil, comisarii GF Bihor au estimat atunci un prejudiciu de 40.000 lei, sesizând penal şi organele în drept. Ceea ce nu a împiedicat firma să recidiveze.

Şi Eurobut din Hidişel

Controlul din această lună a mai evidenţiat şi SC Eurobut Prod SRL Hidişelu de Sus, care s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin necontabilizarea operaţiunilor comerciale din perioada martie 2007 – aprilie 2008. „Societatea a făcut afaceri cu şase firme orădene, şi nu numai, cu produse alimentare şi nealimentare, prejudiciind statul cu 2.321.428 de lei prin neplata TVA şi a impozitului pe profit. Totodată, nu a depus raportările contabile în perioada menţionată”, a precizat şeful GF Bihor, Călin Gal.

Pe lângă dosarele instrumentate de DNA pentru firme care s-au declarat intracomunitare pentru a nu plăti taxe (vezi cazul italienilor care au reabilitat DN 1 Oradea – Cluj-Napoca), şi GF Bihor şi-a intensificat verificările pe această direcţie.

„Avem echipaje permanente în vămi, care monitorizează schimburile de marfă în UE. Anul acesta am depistat peste 250 de firme-fantomă sau fictive prin care se derulau operaţiuni intracomunitare ilicite. Când observăm transporturi catre aceste firme, avem obligaţia de a însoţi maşinile de transport până la destinaţie, pentru a descoperi încrengăturile ilegale”, mai explică Călin Gal.

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor