Super-jazz pentru orădeni

2Comentarii
Super-jazz pentru orădeni
ORADEA – O sală a teatrului ticsită de spectatori a aşteptat, vineri seara, unul dintre cele mai îndrăgite evenimente orădene ale lunii decembrie, concertul de jazz organizat de Joe Balogh.  video

Dincolo de tradiţia serilor muzicale de clasă oferite în cei şase ani de la prima ediţie sub genericul „Jazz în seara de Crăciun”, numele invitaţilor pentru acest concert i-a determinat pe orădeni să abandoneze pentru câteva ore pregătirile pentru Crăciun. Iar „sacrificiul” lor a fost unul pe deplin justificat, pentru că timp de aproape trei ceasuri s-au putut delecta cu muzică de cea mai bună calitate.

Hanuka şi Crăciun, împreună
Încălzirea a fost făcută de Hakeshet Klezmer Band, formaţie alcătuită din muzicieni profesionişti care au prezentat un program de klezmer, jazz evreiesc. Încărcată de tradiţiile ebraice, dar şi inspirată şi îmbogăţită de culturile populare ale unor zone geografice unde au ajuns evreii, muzica klezmer impresionează prin sinceritatea sentimentelor şi poate fi ascultată ca o poveste. Refrene cunoscute chiar şi pentru cei neiniţiaţi în cultura idiş au făcut ca sala să primească prestaţia celor şase instrumentişti cu urale.

Joe Balogh şi colegii săi din Jazz Today, trupă formată din muzicieni locali doar pentru această ocazie, au început cu două compoziţii proprii, după care, beneficiind de serviciile vocalistului Viorel „Piky” Axinte, au scos din nou publicul din reverie cu două inegalabile piese, „Prea linişte” şi „I’m just a gigolo”.
Finalul primei părţi i-a aparţinut jazzman-ului Eldad Tarmu, sosit la Oradea de pe coasta de Vest a SUA, via Tel Aviv. Israelianul, un vibrafonist de talie mondială care acum predă la Universitatea „Tibiscus” din Timişoara, a venit însoţit de chitaristul Ionuţ Dorobanţu şi a prezentat un program alcătuit în mare parte din piese de Crăciun, început cu White Christmas şi încheiat, rotund, cu o colindă românească.

Final cu „Hey, Jude!”
În fine, dar nu în cele din urmă, cea de-a doua repriză muzicală a serii le-a aparţinut lui Gerendas Peter şi invitaţilor săi. Celebrul muzician maghiar a încântat sala cu un registru muzical care a trecut de la jazz şi folk până la blues şi rock, repertoriu la care a asezonat şi o prezentare plină de umor. Încercările sale, reuşite, de a captiva sala, au fost susţinute din plin de prietenii invitaţi pe scenă: gazda Joe Balogh, cunoscutul clăpar, orădean la origini, Kovacs „Kovax” Peter şi, mai ales, de fiul său, Gerendas Daniel care, la numai 9 ani, se dovedeşte un baterist extrem de talentat. Finalul reprezentaţiei a găsit câteva sute de orădeni cântând, alături de cei de pe scenă, una dintre cele mai frumoase piese ale nemuritorilor Beatles, „Hey, Jude!” şi aşteptând, de pe acum, ediţia de anul viitor a „Jazzului în seara de Crăciun”.

Valentin Buda2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor