Super-planuri la Poliţia bihoreană

Super-planuri la Poliţia bihoreană
ORADEA - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor va trece printr-un proces de modernizare în perioada următoare, în urma accesării de fonduri PHARE.

Totodată, şeful IPJ Bihor, comisarul Liviu Popa, spune că încrederea bihorenilor în Poliţie a crescut simţitor în ultimii ani, dar tot el aminteşte că unii poliţişti ajung mai încet la incidente, atunci când sunt solicitaţi.
„În Bihor, Poliţia per ansamblu se bucură de încrederea a 74% din populaţie. Probleme mai sunt însă la Poliţia de Proximitate, unde încrederea populaţiei este abia la 45%, şi asta în primul rând pentru că populaţia încă nu a înţeles pe deplin rolul ei. Poliţia de Proximitate este o interfaţă a Poliţiei cu cetăţeanul, o Poliţie de cartier, de consultanţă. Va trebui să găsim soluţii să corijăm nivelul de încredere a oamenilor în poliţiştii de proximitate.

Mai avem probleme cu unii poliţişti, care răspund greoi la apelul de urgenţă prin 112. Am promis anul trecut că timpii de răspuns vor scădea sub 10 minute. Media este de 7-8 minute, dar unii colegi, tot cam aceiaşi, ajung după 13 sau 15 minute”, explică şeful IPJ Bihor.

Calculator în fiecare Post
Potrivit şefului IPJ, în curând fiecare post comunal de Poliţie va fi dotat cu calculator. Totodată, printre planurile de viitor ale poliţiştilor se mai numără şi o reţea unică care să lege Poliţia de Parchet.
„I-am prezentat chestorului Fătuloiu, şeful Poliţiei Române, o aplicaţie care a intrat în pole-position pentru finanţare PHARE.

Vrem să iniţiem în Bihor un proiect-pilot, astfel încât fiecare post de Poliţie comunal să fie dotat cu calculator de pe care să aibă acces la toate bazele de date, inclusiv ale infractorilor. Pe programe structurale PHARE avem depuse multe proiecte, şi toate sunt eligibile.

De pildă, avem în plan o reţea unică între Poliţie şi Parchet, pentru un control mai minuţios asupra înregistrării fenomenului infracţional, precum şi asupra stadiului anumitor dosare. Toate acestea sunt menite să faciliteze activitatea Poliţiei, pentru a diminua din eforturi, ca să le putem concentra pe alte zone, în folosul cetăţeanului”, mai spune comisarul Liviu Popa.
O dată cu integrarea în spaţiul Schengen, poliţiştii vor prelua de la colegii frontierişti sarcinile de supraveghere a graniţei, motiv pentru care poliţiştii bihoreni au în vizor o colaborare cu omologii maghiari din judeţul vecin.

Colaborare transfrontalieră
„Noi avem o colaborare foarte bună cu Poliţia din Hajdu-Bihar. Chiar avem un proiect PHARE depus împreună cu ei, pe comunicare directă, pe sisteme informatice (IT).

Este un program în oglindă, aprobat deja pentru partea maghiară. 130.000 de euro vor fi investiţi numai în tehnica IT şi suport de comunicaţii pentru că, în perspectiva integrării în spaţiul Schengen, Poliţia va prelua supravegherea pe frontieră”, conchide şeful IPJ Bihor.
Per total, comisarul-şef Liviu Popa dezvăluie că şeful Poliţiei Române a fost mulţumit de ce a găsit în Bihor cu ocazia inaugurării noului Arest al IPJ Bihor şi a blocului de locuinţe de servici pentru poliţişti.

„Domnul chestor Fătuloiu trebuia să meargă mai repede cu o zi, dar a preferat să mai stea la Oradea, ca să afle mai multe despre proiectele pe care le-am iniţiat”, declară şeful IPJ Bihor.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !