Super-simulator de sudură, la Cadea

Super-simulator de sudură, la Cadea
La Cadea – localitate ce aparține orașului Săcueni – vor funcționa, din toamnă, două clase cu învățământ profesional, în sistem dual.

Consiliul Județean comunică faptul că, vineri, reprezentanții reprezentanții ARACIP veniți de la Ministerul Educației au făcut ultimele verificări în ceea ce privește gradul de îndeplinire a cerințelor legale pentru autorizarea disciplinei sudură în sistem dual la școala din Cadea.

42 din toamnă

Grrupul Școlar Agricol Cadea are pregătite din luna septembrie a acestui an 42 de locuri în două clase cu profilul sudură, cu predare în limbile română și maghiară.

„Noutatea absolută o reprezintă simulatorul de sudură pe care, din toamnă vor învăța meserie viitorii sudori. Aparatul este de ultimă generație și reprezintă vârful tehnologic al momentului.

În preziua vizitei delegației A.R.A.C.I.P, 30 de elevi ai claselor a VIII-a din Diosig, Săcueni și Sălacea au testat la propriu noul simulator de sudură, câșiva dintre copii cu rezultate remarcabile. Unii chiar au promis că, din toamnă, vor opta pentru sistemul dual de învătământ profesional și vor veni la Cadea să învețe meseria de sudor.

Reamintim că, la nivelul județului Bihor, din toamna lui 2018 demarează, pe lângă cele duoă clase de sudură de la Cadea, alte două clase de dual, una la Beiuș cu profilul de operator mașini cu comandă numerică, iar a doua la Ștei, cu profilul mecanic auto/tinichigiu”, se arată în comunicatul trimis de purtătorul de cuvânt, Adrian Simon.

5 milioane la Cadea

„La școala din Cadea există Bodea o infrastructură de 5 milioane de euro, nevalorificată. Sunt camere de cămin, sală de sport, sală de mese, chiar locuințe de serviciu”, precizează vicele Bodea.

Consiliul Județean a înființat și un ONG, împreună cu SC Parcuri Industriale SA și companiile interesate, tocmai pentru sprijinirea financiară a învățământului profesional în sistem dual. „Este, practic, o interfață între agenții economici și școală. Este modelul Kronstadt, modelul nemțesc de învățământ dual. Cei de la Brașov au fost primii din țară, cu burse și internat, pentru elevii ce vin de la distanțe de 200 de kilometri”, detalizată Mudura. În ONG-ul botezat Bihor West Profesional au intrat deja, în asociere cu CJ și cu Parcuri Industriale Bihor SA, de mai multe firme, precum Faist Mekatronics, Gavella, Auto Bara și altele.

Parcurile industriale de la judeţ sunt, încă, la nivel de ghiocel. Încorsetate, încă, în vrafuri de dosare şi birocraţie. Singurul care are titlul de parc industrial este cel de la Tileagd, de anul trecut. Sunt acolo 9 hectare primite de la comuna Tileagd, pe care Consiliul Judeţean vrea să gener...1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor