Supliment la farmacii

ORADEA – Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor a dispus marţi suplimentarea plafoanelor în vederea eliberării medicamentelor pentru afecţiunile acute, la farmaciile care până pe 15 mai îşi epuizaseră fondurile.

Suplimentarea de 400.000 de lei a fost realizată din fondul de rezervă constituit la nivelul CAS Bihor. Şi asta în condiţiile în care peste 166 de farmacii, din cele 176 care se află în bază contractuală cu CAS-ul au raportat până marţi epuizarea fondurilor care s-au ridicat în această lună la 3 milioane de lei.

Situaţia este însă îngrijorătoare, având în vedere că de două luni, plafoanele se epuizează destul de repede. Luna mai a fost una edificatoare în acest sens, doar după prima săptămână, peste 100 de farmacii raportând CAS-ului epuizarea fondurilor destinate eliberării medicamentelor gratuite şi compensate.

Potrivit afirmaţiilor Oanei Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor, una dintre cauzele epuizării rapide a plafoanelor este faptul că reţetele sunt mai scumpe.

„În urma mai multor analize s-a constatat că deşi numărul de beneficiari de reţete compensate şi gratuite a scăzut, valoarea reţetelor a devenit mai mare. Totodată, 85% din consumul de medicamente gratuite şi compensate dintr-o lună este destinat bolilor cronice.

Vom urmări ca pe viitor să monitorizăm prescierea acestor medicamente, însă dacă schemele terapeutice precizează doar anumite tipuri de medicamente, nu avem ce face”, afirmă Oana Giurcă. Cum bolile cronice înghit majoritatea plafoanelor, acum s-a cerut farmaciilor ca suplimentarea din această lună să se axeze doar pe afecţiunile acute, reţetele pentru cele cronice fiind valabile 30 de zile.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase