Suplimentarea suplimentării

Oradea – La finele lunii iulie intra în vigoare Ordinul MS/CNAS nr.1166/473/2007 prin care se legifera posibilitatea ca pentru tratamentul bolnavilor cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot să prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90 de zile, faţă de 30 de zile cât era înainte.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a dispus suplimentarea fondurilor pentru luna august, în vederea eliberării medicamentelor gratuite şi compensate, cu 1.500.000 de lei comparativ cu luna iulie, pentru acoperirea necesarului cu medicamente.

Suma alocată astfel celor 174 de farmacii bihorene care se află în relaţie contractuală cu CAS Bihor a fost de 4.777.946 de lei. În ciuda acestei suplimentări, în primele 15 zile ale lunii, 87 de farmacii au raportat epuizarea fondurilor alocate. Două dintre ele chiar din prima zi a lunii.

Pentru a veni în întâmpinarea acestor farmacii, CAS Bihor a suplimentat pe 16 august încă cu 200.000 de lei fondurile. De data asta doar acolo unde acestea au fost epuizate.

 

După adresabilitate

În opinia Eugeniei Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor, epuizarea rapidă a fondurilor la unele farmacii ar fi cauzate de sumele mici pe care aceste unităţi le primesc.

Şi asta mai ales că pentru o parte din farmacii plafoanele se dovedesc a fi suficiente. Conducerea CAS Bihor susţine că o altă cauză ar fi adresabilitatea bolnavilor la anumite farmacii. „Oamenii s-au obişnuit să meargă acolo unde ştiu sigur că şi cu o lună înainte au găsit medicamentele gratuite ori compensate. Ştie exact că acea farmacie este bine aprovizionată”, susţine Marcel Nasta, referent în cadrul CAS Bihor.

Viorica Borz

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !