Supraimpozitare cvasi-generală în Centrul Istoric

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
46Comentarii
Supraimpozitare cvasi-generală în Centrul Istoric
Primarul Ilie Bolojan are în plan introducerea supraimpozitării cu 50% pentru imobilele centrale „descentrate” sau mai joase decât regimul de înălțime al străzii.

Inspirându-se dintr-o idee aplicată în Germania în anii `80, primarul Ilie Bolojan a anunțat că va introduce constrângeri financiare pentru a stimula dezvoltarea pe verticală a Centrului Istoric. Sunt vizați proprietarii imobilelor care fie sunt nealiniate la frontul stradal, acestea pot fi inclusiv dărâmate, și ai celor care sunt sub regimul de înălțime stabilit pentru fiecare stradă în parte.

50%

„Regulament privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit” este numele setului de măsuri pus, de joi, în dezbatere publică.

Obiectivul principal declarat pentru acest demers este „punerea în valoare a fondului construit și îmbunătățirea aspectului urbanistic al Centrului Istoric și al principalelor artere rutiere din Municipiul Oradea, prin atingerea urmatoarelor ținte: valorificarea superioară a patrimoniului construit, îmbunătățirea condițiilor de circulație pietonală, creșterea gradului de utilizare a terenurilor situate în Centrul Istoric și pe arterele principale, cresterea atractivitatii turistice şi investitionale respectiv integrarea armonioasă a patrimoniului imobiliar construit”.

34342557_2142744955738921_2396132129537785856_n

Regulamentul vorbește despre „aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit”.

Inclusiv demolare

Un prim pas care ar urma aprobării regulamentului este determinarea clădirilor care nu respectă reglementările referitoare la încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălțime. Acestea vor fi individualizate într-un studiu urbanistic care ar urma să fie aprobat prin hotărâre de Consiliu Local.

Imobilele în cauză ar urma să se regăsească în una dintre cele două categorii „nedorite”. Prima e cea a clădirilor „care depășesc frontul stradal construit – clădiri a căror amplasare afectează fluxurile de circulație (pietonale sau rutiere), prin reducerea lățimii spațiilor de circulație”. Cealaltă categorie ar fi cea a „clădirilor construite care au un regim de înălțime mai mic decât înălțimea clădirile construite adiacente, afectând aspectul unitar al zonei”.

34343813_2142744879072262_5205041247927926784_n

Propunerile administrației Bolojan pentru aceste cazuri sunt „demolare integrală sau parțială a corpului de clădire pentru cazurile” imobilelor nealiniate la frontul stradal respectiv „supraînălțarea corpului de clădire”, pentru cele din a doua categorie.

De fapt, Arhitectul Șef zice

Fără să justifice în vreun fel urgența măsurii, regulamentul prevede că până la terminarea studiului urbanistic, „clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime se stabilesc de către Instituția Arhitectului Șef, pe un areal restrâns din Centrul Istoric”.

Decizia Instituției Arhitectului Șef va fi comunicată proprietarilor de Poliția Locală, la pachet cu obligațiile pe care aceștia le au.
„Până cel târziu 30 noiembrie a fiecărui an, Instituția Arhitectului Șef transmite Direcției Economice lista clădirilor care un respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime în vedere stabilirii impozitului majorat în anul fiscal următor/anii fiscali următori”, se arată la Art. 10 al regulamentului.

34307683_2142745135738903_417937383468564480_n

În funcție de aceste comunicări, „impozitul pe clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal și/sau regimul de înălțime se majorează cu 50% începând cu anul următor emiterii identificării clădirilor”. Cei care se conformează, scapă de supraimpozitare din anul următor.

Regulamentul prevede că „măsura nu se aplică clădirilor care au un regim protejat potrivit Legii nr. 422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice”, adică imobilelor clasate ca monumente. Regulamentul va fi în dezbatere publică în 2 iulie 2018, la ora 16.00, în Sala Mare a Primăriei.

Zona de aplicare

Articolul 5 al regulamentului spune că măsurile s-ar aplica imobilelor:
a) cuprinse în Centrul Istoric al Municipiului Oradea, conform Planului Urbanistic General
b) reprezentând arterele principale din Municipiul Oradea: Bulevardul Dacia, Bulevardul Decebal, Bulevardul Stefan Cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Romane, Calea Borsului, Calea Clujului, Calea Maresal Alex. Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufarului, Transilvaniei, Tudor Vladimirescu.

34319160_2142744712405612_2446311181644726272_n46Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor