Surse de finanţare pentru IMM-uri 2016

De Dan Birta
Reactualizat la:
Antreprenorii bihoreni au aflat informaţii despre finanţări
Antreprenorii bihoreni au aflat informaţii despre finanţări
IMM-urile şi microîntreprinderile vor avea la dispoziţie mai multe programe cu finanţări nerambursabile şi în 2016.

Deşi apelurile de proiecte cu finanţare de la bugetul de stat încă nu au fost lansate, antreprenorii au ocazia să se pregătească din timp. Aproape în fiecare săptămână se organizează diferite seminarii despre cum pot fi accesate fondurile. Unul dintre aceste seminarii a fost organizat, marţi, 5 aprilie 2016, la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor.

Eligibilitate

Diana Maier, director DMD Concept, a vorbit despre Axa prioritară 2: Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii. „Obiectivul principal al acestei axe este consolidarea poziţiei pe piaţă a microîntreprinderilor în domeniile competititive, valoarea minimă eligibilă a proiectului fiind de 25.000 de euro”, a precizat Diana Maier.

Beneficiari eligibili sunt societăţile comerciale care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, care au desfăşurat activitatea pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal intergal şi a înregistrat profit din exploatare. De asemenea, solicitantul trebuie să aibă cel puţin un angajat cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată, la data depunerii cererii de finanţare.

badea ratiu

Activităţile eligibile în cadrul proiectului pot fi investiţii în active corporale, lucrări de construire, extindere, modernizare a spaţiilor de producţie, achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalaţii de lucru, echipamente informatice, etc. De asemenea, se pot achiziţiona instalaţii sau echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează resurese de energie regenerabilă.

Cristian Raţiu, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie Cluj Napoca a prezentat cele şapte programe care au mai primit finanţări de la bugetul de stat, dar şi două programe care vor fi implementate pentru prima dată în acest an. „Înscrierile se vor face online pe site-ul www.aippimm.ro. Admiterea în program se va face în ordinea punctajului obţinut. Ca o noutate, planul de afaceri va fi completat pe o platformă, în baza unui cont”, a explicat Cristian Raţiu.

Acesta a puntat şi criteriile în baza cărora se va face departajarea proiectelor în caz de egalitate de punctaj. Este vorba de numărul locurilor de muncă, criterii în funcţie de program şi data şi ora de înscriere în program. „Pentru programele noi, stadiul de implementare a părţii administrative este destul de scăzut, dar sperăm să se publice în curând ghidurile”, a precizat Cristian Raţiu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !