Sute de elevi abandonează şcoala

Sute de elevi abandonează şcoala
DEVA – Programul tot mai încărcat al elevilor, profesorul care nu are răbdare să explice aşa cum trebuie elevului sau costul destul de ridicat al rechizitelor determină apariţia actelor de violenţă sau delincvenţă sau chiar abandonul şcolar.

Studiile efectuate reflectă că rata abandonului şcolar a crescut an de an cu consecinţe umane şi economice dintre cele mai negative pentru societatea românească, începând cu anul 1990. În anul trecut şcolar, peste 600 de elevi hunedoreni au abandonat şcoala. Una dintre principalele cauze care determină abandonul şcolar este sărăcia.

Sărăcia duce la abandon şcolar
Jumătate din numărul elevilor hunedoreni care au abandonat şcoala în 2007 sunt din ciclul primar şi gimnazial. Ceilalţi 300 de elevi sunt liceeni, fapt care denotă că fenomenul abandonului şcolar este mai ridicat în cei patru sau cinci ani de liceu.

 

„Există foarte mulţi elevi care nu îşi permit costul transportului, şcoala la care învaţă fiind foarte departe de casă. În principal acest lucru se întâmplă la sate, unde elevii sunt tot mai puţini şi sunt nevoiţi să se deplaseze în altă localitate pentru a studia. De asemenea, costul rechizitelor şi al manualelor şcolare este foarte mare”, susţine psihologul şcolar Dan Oltean.

 

Prin urmare, abandonul este cauzat de sărăcie. În cazul elevilor de liceu care renunţă la frecventarea cursurilor se remarcă dorinţa de independenţă financiară. Aceasta îi determină pe foarte mulţi tineri să abandoneze şcoala şi să muncească. În majoritatea cazurilor, acest lucru pare să nu-i deranjeze pe părinţi, în speranţa că, astfel, copilul lor nu va mai cere bani de cheltuială. Anul trecut, în judeţ, 121 de tineri nu s-au mai înscris în clasa a IX-a şi 179 au renunţat la frecventarea cursurilor din diverse motive. Una dintre principalele cauze care au condus la abandonul şcolar sau la absenteismul elevilor este, conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, nerespectarea Legii 84/1995 care prevede alocarea a 50% din suma cheltuielilor aferente transportului elevilor şi oferta necorespunzătoare a liceelor şi şcolilor de arte şi meserii – motiv pentru care elevii sunt nevoiţi să efectueze naveta pe distanţe foarte mari. De exemplu, în zona Haţeg elevii fac naveta la Hunedoara, Petroşani sau Deva.

„Vârful de lance al abandonului şcolar hunedorean se înregistrează în Valea Jiului (79 elevi). Pe locurile următoare se regăsesc zonele: Haţeg (63 elevi), Deva (36 elevi) şi Ilia (30 elevi)„ susţine, confom statisticilor judeţene, purtătorul de cuvânt al IŞJ Hunedoara, prof. Dumitru Rus.

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !