Symantec loveste China

Symantec loveste China
Cateva milioane de PC-uri din China, care rulau un antivirus de la Symantec, au fost aduse in stare de nefunctionare datorita unei semnaturi de virus eronate, aplicate la update-ul de saptamana trecuta.

Update-ul periodic de la Symantec a fost distribuit automat utilizatorilor din China in ziua de vineri, in jurul orei 1.00 am, ora Beijingului. Dupa instalarea lui, motorul de scanare antivirus a interpretat eronat doua fisiere sistem de importanta critica, care se regasesc in versiunea Windows XP Simplified Chinese.

Conform motorului de scanare, fisierele netapi32.dll si lsasrv.dll au fost interpretate drept virusi de tip troian si prin urmare au fost puse in carantina. Acest lucru a condus la paralizarea sistemului de operare intr-o maniera foarte neplacuta, respectiv daca PC-ul era restartat, datorita carantinei celor doua fisiere, Windows nu mai era capabil sa porneasca. Utilizatorii care au beneficiat de acest update au constatat ca la pornirea calculatorului, acesta oferea doar celebrul ecran albastru.

Din aceasta pricina, cateva milioane de oameni nu au mai putut sa foloseasca calculatoarele, mare parte dintre acestia fiind utilizatori din industrie, comert sau afaceri. Cele mai optimiste rapoarte indicau un numar de doar 7000 de calculatoare afectate, dar canalele media au relatat ca acest fenomen a avut un impact mult mai mare, mai ales in regiunile din jurul Beijingului, Shanghai precum si din provincia Guangzhou.

Intamplator sau nu, aceste regiuni sunt printre cele mai dezvoltate zone din punct de vedere economic din China. Symantec a lansat imediat un update revizuit, tot vineri, in jurul orei 2.

30 pm ora Beijingului, numai ca acesta, sosea prea tarziu pentru calculatoarele care deja fusesera afectate de cel initial. Pentru a putea fi pornite, au necesitat instalarea manuala a unor copii noi ale celor doua fisiere din directorul system32. Reactia utilizatorilor chinezi a fost imediata, o serie de blogguri postand critici dure la adresa companiei de securitate atat pentru eroarea facuta, cat si pentru incetineala de care a dat dovada in remedierea ei.

Cele mai vehemente comentarii se intrebau de ce Symantec nu a publicat nicio nota despre acest incident, pe site-ul sau oficial si de ce nu a reusit sa remedieze problema decat dupa un numar foarte mare de ore.

Destul de tardiv, in cele din urma Symantec a postat un document, pe site-ul oficial de limba chineza, in care se arata cum se poate remedia problema cu ajutorul CD-ului de instalare, respectiv prin Recovery Console se puteau inlocui fisierele carantinate cu noi copii. In cele din urma PC-urile afectate au fost depanate, dar toate aceste neplaceri au creat o serie de frustrari si nervi celor cateva milioane de utilizatori.

De remarcat, este faptul ca pe site-ul oficial Symantec de limba engleza nu a aparut nicio stire legata de incidentul din China. Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, un numar destul de insemnat de PC-uri nu au putut fi depanate, singura solutie pentru utilizatori fiind de a copia fiserele cu pricina de pe alte statii sau chiar de pe Internet … adica solutia cea mai riscanta, avanduse in vedere ca noile copii nu aveau nicio certificare. Deci, prin eroarea facuta, Symantec a ridicat o mingie la fileu hackerilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase