Szabo Odon optează pentru dubla cetăţenie

165Comentarii
Szabo Odon optează pentru dubla cetăţenie
Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, consideră că dobândirea cetăţeniei maghiare are valoare de simbol.

Legea privind acordarea cetăţeniei pentru etnicii maghiari din afara Ungariei a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, iar primele aplicaţii pentru cetăţenie au putut fi depuse. În Bihor, peste 50 de etnici maghiari îşi exprimaseră marti intenţia de a obţine şi cetăţenia maghiară pe lângă cea română.

Cetăţenia se acordă oricărei persoane care o solicită, ai cărei strămoşi provin de pe teritoriul fostului regat ungar şi vorbeşte maghiara la un anumit nivel.Obţinerea statutului de cetăţean al Ungariei  este considerată de maghiarii din Bihor drept un gest de suflet, un act al dobândirii sau redobândirii identităţii, în cazul celor născuţi înainte de 1920 sau între anii 1940 şi 1945.Alţi solicitanţi au motivaţii naţionaliste, iar alţii invocă unele avantaje pe care le-ar putea dobândi ca cetăţeni ai Ungariei şi anume intrarea fără viză în SUA şi în Canada.

UDMR Bihor a demarat încă de anul trecut o amplă acţiune de informare a ungurilor din judeţ, iar la sediul formaţiunii se oferă consultanţă celor interesaţi. „Noi am tipărit deja de anul trecut mii de caiete de informare pe care le-am şi distribuit în judeţ. Dosarele pentru obţinerea cetăţeniei se pot depune la Consulat sau la primăriile din Ungaria”, spune Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

În ceea ce priveşte opţiunea personală, Szabo Odon a spus că „nu văd nici o incompatibilitate între a avea, pe lângă cetăţenia română şi statutul de cetăţean al Ungariei. Aşa că voi solicita să fiu şi cetăţean al Ungariei. Nu am motivaţii ce ţin de avantajele pe care le pot avea ca urmare a dobândirii acestui statut,  în sensul unor drepturi pe care le pot primi acolo unde România nu are reprezentare, spre exemplu. Pentru mine este un gest simbolic”, a declarat Szabo Odon. Preşedintele executiv al UDMR Bihor spune că nu conoaşte care este opţiunea  preşedintelui UDMR Bihor, Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor în legătură cu dubla cetăţenie. În ţară, printre primii care au optat pentru statutul de cetăţean al ungariei au fost preşedinţii Consiliilor Judeţena din Covasna, Harghita şi Mureş.

V.B.165Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor