Tabara de rromi la Ciuperca

De Cristian Horgoș
18Comentarii
Tabara de rromi la Ciuperca
La câţiva paşi de aleea care urcă spre Ciuperca a apărut peste vară o adevărată şatră, mascată de o livadă lăsată în părăginire.

„La începutul verii au fost doar câţiva, şi nu i-am prea băgat de seamă. Acum însă se adună seara cam vreo treizeci numai lângă pasarelă. Peste zi cutreieră prin oraş, merg după fructe prin livezi ori stau la umbră. Dar seara se adună pe lângă fosta arteziană. Şi luni seară au făcut scandal. A început să ne fie şi frică să ieşim noaptea din casă”, ne-a declarat unul dintre riveranii care ne-au sesizat situaţia.

„Nu au de lucru dar nu au grijă nici de copii. Micuţii hălăduie toată ziua cu câini după ei. Nu-s câini de talie mari, dar sunt destul de răi. Latră trecătorii iar la o vecină mai în vârstă s-au şi dat să o muşte. Avem şi noi copii, nu am vrea să-i muşte câinii rromilor, mai ales că sigur nu-s vaccinaţi”, a completat o vecină care nu a dorit să-şi dea numele de teama nomazilor. De altfel, şi ieri s-a vădit educaţia precară a copiilor rromi din tabără, care s-au pus pe spart sticle chiar pe aleea ce urcă spre restaurant.

Tot pe seama prichindeilor rromi, riveranii pun şi defectarea repetată a cişmelei din Parcul Brătianu. „A dispărut de mai multe ori mânerul robinetului. Îl duc la fier vechi, sau nu ştiu ce fac cu el. Dar ştiu că adună tot felul de deşeuri. Aleg metalul iar resturile le lasă care-pe-unde, inclusiv pe calea ferată. Mă întreb ce focar de infecţie o fi la ei în şatră”, şi-a dat cu presupusul un alt orădean de pe strada Olteniei.

 

Un singur caz social

Şi, într-adevăr, în tabără mizeria e la ea acasă. Iar la vederea poliţiştilor comunitari chemaţi să constate situaţia, adulţii găsiţi în tabără au început să-şi caute actele şi să-şi depene problemele.

Astfel, unul dintre «locatari» s-a legitimat cu un buletin de Oradea, povestind că s-a mutat în baracă după ce a fost scos dintr-o locuinţă din Rogerius de proprietarul acesteia. „Am făcut cerere pentru locuinţă la Primărie iar acum aştept răspuns. Soţia e bolnavă, i s-a scos un rinichi, avem şi copil mic, nu putem aştepta frigul aici”, a spus omul.

Cât despre celelalte familii aciuite în coasta vilelor de pe Deal, oamenii legii au aflat că sunt venite din zonele Diosig, Voivozi de Şimian, Şilindru etc.

Condiţiile igienice din tabăra improvizată sunt absolut precare, însă rromii din nordul Bihorului par mulţumiţi de oportunităţile oferite de traiul în capitala judeţului.

Vor fi „repatriaţi”

„Am trimis două patrule spre Ciuperca imediat după sesizare. Vom analiza situaţia după care vom lua măsurile legale. Ca principiu, nu putem tolera amplasarea unor astfel de tabere, fie chiar şi pe teren privat. Persoanele care nu îşi pot motiva prezenţa în municipiul Oradea vor fi evacuate şi îndrumate spre localităţile de domiciliu. Îndemn orădenii să ne sesizeze orice astfel de aspecte pentru a le putea soluţiona la timp”, ne-a declarat ieri Kover Ladislau Paul, directorul Poliţiei Locale Oradea.

 

Taguri: , ,


18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor