Tabăra eco, la final

Tabăra eco, la final
Săptămâna trecută a avut loc la Centrul de vizitare a Parcului Natural Cefa din Pădurea Rădvani, tabăra de vară din cadrul proiectului Lucrând pentru Natură, derulat de Asociaţia Bio-Team şi finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

„În această tabără, copiii din şcolile generale Cefa şi Inand au continuat să înveţe de la instructori de specialitate despre plantele şi animalele care au determinat înfiinţarea pe teritoriul comunei a unei arii natural protejate”, spune Milca Petrovici, manager de proiect. Unul din obiectivele acestor tabere de educaţie ecologică este schimbarea concepţiei comunităţii locale despre speciile care provoacă prin necunoaştere, o repulsie, din cauza căreia, de cele mai multe ori, sunt omorâte: şerpi, şopârle, ţestoase, lilieci, broaşte. Aceste grupuri de organisme au un rol deosebit în echilibrul ecologic al zonei, fiind din acest motiv puse sub protecţie.

Excursie

Un alt obiectiv al taberelor din primăvară şi din vară a fost suplinirea locurilor de cuibărit pentru speciile care şi-au rărit efectivul sau chiar au dispărut din zonă, din cauza tăierii copacilor scorburoşi din pădure şi din păşune. După două luni, copiii au găsit în cuiburile făcute de ei primele ouă de şoimi, vinderei şi chiar, primii pui de dumbrăveancă, o pasăre albastru intens, care nu mai cuibăreşte în zona Cefa de peste 20 de ani.

În finalul taberei  a avut loc o festivitate de premiere a participanţilor, a  câştigătorilor concursurilor organizate, precum şi activitatea „Copiii învaţă părinţii”. În cadrul acestei activităţi copiii şi-au învăţat părinţii despre necesitatea protejării unor specii de floră şi faună aflate pe teritoriul comunei lor. Tot în cadrul proiectului copiii vor face o excursie în Parcul Naţional Koros Maros (Ungaria), pentru a vedea urmările a 12 ani de protecţie a speciilor.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !