Tabara sociala la Poiana Florilor

Copiii proveniti din familii cu probleme sociale vor avea posibilitatea de a-si petrece vacantele într-o tabara ce va fi amenajata de Municipalitate împreuna cu calugaritele de la Manastirea Sfintei Cruci, la un schit aflat în Muntii Plopisului, în vecinatatea Alesdului.

Alesii locali, adunati pentru sedinta ordinara marti, si-au dat acordul pentru alocarea a 1,5 miliarde de lei de la bugetul local pentru reabilitarea imobilului care va adaposti copiii – un castel de vânatoare construit de groful Ziky Jeno cândva în intervalul 1858 – 1860.

„Pentru reintegrarea în circuitul turistic si locativ, castelul necesita anumite reparatii constând din refacerea fatadei, refacerea tencuielilor interioare, a pardoselilor si a acoperisului, zugravire integrala, refacerea la structura de rezistenta precum si asigurarea apei potabile”, se arata în raportul de specialitate care fundamenteaza decizia alesilor de a se implica în parteneriat cu calugaritele.

Sejur restrâns

Conform planului initial, viitoarea tabara urma sa fie destinata copiilor în vârsta de pâna la 10 ani proveniti din familii cu dificultati financiare. Sejurul urma sa fie d emaxim 15 zile, în perioada 1 iulie – 1 septembrie. În calitatea sa de cadru didactic, Peto Csilla, consilier UDMR a propus ca tabara sa fie deschisa si copiilor cu nevoi speciale, eventual cu handicap usor. Acesta a recomandat si scaderea sejurului. „O tabara nu ar trebui sa dureze mai mult de o saptamâna pentru copiii mici sau maxim 10 zile. 15 zile, adica doua saptamâni, este un sejur cam lung si pentru un adult. Copiiilor mici li se face dor de acasa”, zice udemerista.

Castelul iubitei

Constructia de la Poiana Florilor, acum schit manastiresc cu hramnul Sfântului Ilie, este obiectul unei legende care spune ca groful a construit-o pentru o iubita de-a sa. În timp, castelul a servit drept casa a minerilor, hotel bine întretinut respectiv asezamânt bisericesc, în zilele noastre. În urma cu 15 ani, dupa ce a trecut prin vandalizari repetate li distrugeri, a ajuns în proprietatea Manastririi Sfintei Cruci din Oradea, printr-un ordin dat de Ministerul de Interne. A fost racordat la reteaua de curent abia anul trecut.

„Maicutele de la Manatirea Sfintei Cruci nu pot întretine castelul asa ca au venit la noi cu propunerea unui parteneriat. Ele se vor ocupa de buna organizare a taberelor iar noi ne vom asuma sarcina întretinerii imobilului”, spune primarul Petru Filip.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !