Tăiatul porcului, istorie?

1Comentariu
Tăiatul porcului, istorie?
CARANSEBEŞ – Speriaţi de noile norme aduse de aderarea la Uniunea Europeană, crescătorii de animale au luat cu asalt târgul din municipiu, în speranţa că în ultimele zile ale anului vor vinde, dacă se poate şi la un preţ bun, porcii pentru creşterea cărora s-au chinuit peste an.

Numai că, aşa cum se întâmplă adesea, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Astfel că, oferta a depăşit cu mult cererea, cel puţin în săptămâna trecută.

Vânzări slabe

Cum lumea nu prea se înghesuia să cumpere, vânzătorii au avut timp să afle, de curiozitate, numărul guiţătorilor scoşi la piaţă: peste 240, din care pe parcursul unei zile întregi de târg, nu s-au vândut decât vreo 20. E lesne de înţeles faptul că, în astfel de condiţii, creşterea porcilor nu mai este deloc o afacere. „Nu are lumea bani. Am lăsat la preţ, până la 4,5 lei/kg şi tot n-am reuşit să vând decât un porc.

Până la urmă, nu voi avea ce face, îi voi da la abator, cu 3,5 lei/kg. Este un preţ mic, dar măcar nu mai pierd vremea şi banii în târg“, ne spune Ionel Drăgoi, din Mâtnicu Mare. De aceeaşi părere este şi Petru Lepa, din comuna Constantin Daicoviciu: „Mai bine pun un anunţ la poartă şi cine este interesat cumpără. Dacă vin la târg, dau o mulţime de bani, pe transport, pe taxe şi poate nici nu vând nimic“.

Un alt crescător de animale, Nistor Vrâncuţă a fost mai norocos. A venit cu trei porci şi a vândut doi. Proporţie rezonabilă. Totuşi, şi dl Vrâncuţă are ce regreta: „ În săptămânile trecute, vânzările au mers mai bine, dar eu am mai aşteptat, poate mai creşte preţul. Dar, este bine şi aşa…“. Nemulţumiţi au fost şi crescătorii de porci din Jena, adică din cea mai apropiată localitate a judeţului Timiş, care n-au primit dreptul de a vinde în târgul din Caransebeş: „Cum se explică faptul că la Sacu porcii sunt sănătoşi, dar la câţiva kilometri, la Jena sunt bolnavi?“.

Regulile sunt însă reguli, spun cei care veghează la bunul mers al activităţii în târg. Joia viitoare, adică ultima zi de târg dinaintea Crăciunului, probabil va aduce din nou un număr record de crescători şi cine ştie, poate va spori şi numărul cumpărătorilor.

Iulius Pîrvu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor