Tânăr orădean premiat de ANPC

Tânăr orădean premiat de ANPC
ORADEA – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost marcată şi la OJPC Bihor prin acţiuni de informare a consumatorilor şi controale tematice. EseuVideo

Mai mult, această zi a fost o ocazie deosebită de a premia un tânăr bihorean care a câştigat un concurs de eseuri, lansat de ANPC pe site-ul „ANPC Junior”.

Tudor Ursente, băiatul din clasa a X-a a Colegiului Naţional Mihai Eminescu a fost premiat pentru eseul „Suntem ceea ce mâncăm: fast food vs. mâncare tradiţională”. Tudor spune că a încercat să evidenţieze ceea ce au bun fiecare dintre cele două feluri de hrană „În ceea ce priveşte mâncarea tradiţională, consider că ea se potriveşte în special oamenilor conservatori, precum şi celor legaţi, mai mult decât alţii, de propria tradiţie, de propria ţară. O consider o alimentaţie propice celor ce dezvoltă cu adevărat gusturi fine în arta culinară, dar care nu sunt, poate, curajoşi ca altii. Nu am de gând să desfiinţez fast-food-ul prin aceste cuvinte. În mintea mea, acest tip de alimentaţie, probabil cel mai popular în lumea întreagă, în afară de faptul că şi-a câştigat o notorietate ieşita din comun într-un timp foarte scurt, e caracteristică lumii în care traim”, spune Tudor Ursente, într-un fragment din eseul său.

Tânărul a fost premiat de către Cristiana Bigan, şefa OJPC Bihor cu un telefon mobil. Îmbucurător este faptul că Tudor a fost însoţit la OJPC Bihor de colegii de clasă, care l-au susţinut.

În control

Tudor Ursente, împreună cu trei inspectori ai IJPC Bihor au descins vineri în mai multe localuri fast-food chinezeşti din Oradea. Câştigătorul concursului organizat de ANPC a avut astfel ocazia să vadă cum se desfăşoară un control al Protecţiei Consumatorilor. Tânărul s-a arătat foarte încântat de experienţă. A urmărit îndeaproape tot ce făceau inspectorii şi a luat aminte. „A fost o experienţă foarte educativă. Sunt foarte încântat, am învăţat toate procedurile de control”, a declarat Tudor Ursente. Cel mai mult i-a plăcut că „inspectorii sunt foarte înfipţi” şi nu au iertat nimic.

În timpul controlului, inspectorii au descoperit mai multe nereguli la comercianţii de mâncare chinezească: lipsa informaţiilor privind ingredientele, lipsa reţetarului, depozitarea alimentelor în locuri nepermise.

Drepturile consumatorilor

„La data de 15 martie 1962, J.F.Kennedy, preşedintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congresul American mesajul care susţinea, pentru prima dată, existenţa a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor” a specificat Cristiana Bigan. 15 martie 1962 reprezintă momentul istoric al naşterii mişcării consumatoriste mondiale. Mai târziu, Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori (Consumers International) declară ziua de 15 martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor sunt extinse de Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori la opt. Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost prima dată marcată în 1983 şi a devenit, începând din acel an, prilej important pentru implicarea şi mobilizarea cetăţenilor.

Georgiana Anghel, Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !