Tandemul Mados-Sabau la conducerea Primariei Diosig

De Veronica Bursaşiu
Primarul Mados şi viceprimarul Sabău
Primarul Mados şi viceprimarul Sabău
Consilierii locali au decis să meargă pe mâna viceprimarului Costel Sabău încă un mandat.

Chiar dacă USL are doar trei consilieri din cei cincisprezece în Primăria Diosig, Uniunea a reuşit să obţină postul de viceprimar. 13 dintre cei 15 consilieri prezenţi au votat pentru, un vot a fost împotrivă şi un consilier a absentat. Astfel că domnul Costel Sabău a devenit viceprimar al comunei Diosig, pentru a treia oară consecutiv. Proaspătul şi vechiul viceprimar, aşa cum le place colegilor din Consiliul local să spună, este considerat un om extrem de implicat şi de activ în cadrul instituţiei. Astfel se explică şi faptul că actualul viceprimar nu numai că a primit şi votul celor doi consilieri PDL, dar a şi fost propus de liderul consilierilor PDL Iosif Pârvu ca viceprimar.

Obiectivele UDMR-USL

„Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi ca şi în anii precedenţi sperăm ca împreună să asigurăm o conducere în condiţii optime a comunei pentru ca locuitorii să fie mulţumiţi”, a spus viceprimarul Costel Sabău. Pentru o bună funcţionare a tandemului aflat la conducerea Primăriei Diosig, între UDMR, formaţiune care a dat primarul la alegerile din 10 iunie, şi PSD, formaţiune din care face parte viceprimarul, a fost semnat un protocol. Construirea unei şcoli cu 16 săli de clasă şi reabilitarea sistemului de apă sunt obiecte asumate de cele două formaţiuni. Protocolul este semnat pe o perioadă de patru ani urmând a fi revizuit la finele anului 2014, şi în funcţie de stadiul obiectivelor propuse cele două părţi să decidă dacă vor continua împreună sau nu.

„Dorim să schimbăm viteza la Primăria Diosig nu şi direcţia. Am şi puterea şi cunoştinţele necesare să fac pentru comună ceea ce este necesar. Am o experienţă vastă pe fonduri europene şi cred că pot să exploatez această experienţă în folosul comunităţii”, spune primarul Mados Attila. Printre proiectele europene în care primarul îşi pune speranţe este proiectul transfrontalier în valoarea de 700.000 de euro care are ca obiectiv renovarea Castelului de la Diosig, iniţiativa UDMR , dar şi altul în valoare de 200.000 de euro. „Cu aceste proiecte sperăm să realizăm pe jumătate renovarea Castelului Zichy, acolo unde dorim să funcţioneze un punct de de informare turistică”. Un alt obiect este achiziţionarea unui imobil din centrul localităţii, pentru care consilierii au şi dat un acord de principiu, în scopul transformării clădirii aflate în paragină într-un centru multifuncţional pentru tineret. „O altă ţintă a noastră este să menţinem neschimbat preţul apei, dar şi să încheiem contracte de furnizare a apei potabile cu beneficiarii. În primele şase luni ale anului, la acest capitol avem un minus de 40.000 lei şi sperăm să reglementăm situaţia crescând încasările”, spune primarul Mados Attila.

Parcul, un subiect fierbinte

În afară de alegerea viceprimarului, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu local Diosig de vineri s-a aflat şi rectificarea bugetului, în sensul că au fost prevăzuţi 29.000 lei cheltuieli pentru reabilitarea acoperişului la şcoală , dar şi pentru plata produselor din Programul Laptele-cornul şi mărul destinat elevilor. Totodată, primarul a cerut aviz pentru a putea depune un proiect în valoare de 15.000 de euro nerambursabili pentru achiziţionarea de utilaje necesare întreţinerii terenului de sport, dar şi pentru canalele pluviale şi pentru parc. De altfel, parcul a fost unul dintre cele mai disputate subiecte chiar dacă nu s-a aflat pe ordinea de zi. Proiectul parcului din centrul Diosigului este unul în valoare de 3,7 miliarde lei vechi, din care 80% din bani au fost deja şi plătiţi constructorului.

Calitatea lucrărilor este însă departe de a mulţumi localnicii şi autorităţile din Diosig. Arborii ornamentali sunt vestejiţi, în locul ierbii sunt buruieni cât un stat de om, nu există sistem de irigaţii pentru întreaga suprafaţă, iar aleiile sunt alei doar în proiect. Un alt subiect discutat de consilieri a fost renunţarea la contractul cu o firmă privată de pază şi protecţie, care costa Primăria Diosig aproximativ aceeaşi sumă care este alocată poliţiştilor, adică ceva peste 5.000 de lei lunar. Aceasta în condiţiile în care în comună există şi un sistem de monitorizare cu camere video. În urma discuţiilor, consilierii au decis să meargă doar pe mâna poliţiştilor care ar urma să asigure paza şi protecţia în localitate, urmând ca subiectul să revină, eventual, peste câteva luni pe masa aleşilor locali. Consilierul PDL Iosif Pârvu a propus şi varianta poliţiei locale şi a promis că îşi va susţine poziţia după ce va analiza în amănunt modul în care această instituţie funcţionează în alte localităţi şi ce randament dă.

Totodată, în cadrul şedinţei, consilierii au ales echipa care se va ocupa de organizarea Zilelor Diosigului în perioada 25-26 august.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !