Țara Beiușului are un nou protopop ortodox

6Comentarii
Marian Popa, noul Protopop al Ţării Beiuşului Foto: Adrian Ciorna
Marian Popa, noul Protopop al Ţării Beiuşului Foto: Adrian Ciorna
Preotul Marian Popa, 33 de ani, a avut parte de o îndoită cinste. A fost hirotonisit protopop al Beiușului, Seghiștei și Șteiului și paroh al Bisericii din Deal.


În urmă cu peste două secole, la Beiuș, pe dealul de la marginea orașului se finaliza construcția și apoi se sfințea prima biserică creștin ortodoxă din piatră și cărămidă din istoria locului, cunoscută de atunci încoace ca Biserica din Deal. Două sute de ani a fost singura biserică ortodoxă din localitate iar o vreme în istorie a avut rang de catedrală episcopală, aici slujind episcopul Nicolae Popoviciu între 1940 și 1944. Zeci de mii de beiușeni, de-a lungul secolelor, au trecut pragul acestui lăcaș de cult, s-au închinat aici, s-au rugat, au fost cununați ori și-au botezat copiii. Duminică, 23 noiembrie, beiușenii parohiei respective au avut parte de o zi rară: cu o ocazie specială, la oficierea Sfintei Liturghii a participat P.S. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei dar și cea mai mare parte a protopopilor din eparhie, preoți și oficiali de rang înalt.

La această Biserică din Deal, acum 40 de ani și-a început activitatea preotul Ioan Pituț. A activat în perioada comunismului și apoi în toți anii de după Revoluția din decembrie. Dânsul a fost unul dintre vorbitorii creditați de public la evenimentele din decembrie 1989 din urbea beiușeană. S-a pensionat ca paroh dar a rămas mai departe eclesiarh al bisericii iar azi a slujit alături de ierarh și ceilalți confrați preoți cu ocazia specială de care este vorba. În altă parte a orașului, în 1996, Primăria acorda teren pentru opt case asociației Habitat pentru Umanitate, pe terenul administrat anterior de C.A.P.-ul locului. Zona cuprindea clădiri dezafectate, pășune și terenuri agricole. S-au construit în timp peste 40 de locuințe de gen. În paralel, localnicii au prins curaj, cumpărând terenuri și construindu-și foarte mulți locuințele visate. În anul 2009, doi preoți tineri, Marian Popa și Marin Bota au început dialogul cu asociația Bunul Samaritean și au obținut de la aceasta folosința gratuită a unui spațiu pentru o parohie misionară în noul cartier al orașului. Aceștia au voluntariat duminică de duminică, alternativ, în beneficiul comunității locale, slujirea lor la altar, fără nici o plată. Au împlinit astfel o ascultare față de episcopul locului și o misiune de slujire între semenii din acest nou cartier al orașului, paraclisul fiind plin de credincioși și copii în fiecare duminică.

Protopop onorific

Ocazia specială menționată mai sus este că, la Biserica din Deal, unul din cei doi tineri, preotul Marian Popa, în vârstă de 33 de ani, a avut parte de o îndoită cinste. A fost hirotonisit protopop al Beiușului, Seghiștei și Șteiului și instalat paroh al Bisericii din Deal (parohia Beiuș I) de către P.S. Sofronie în prezența protopopilor eparhiei și a unor preoți. A fost astfel ocupat postul de paroh rămas vacant după pensionarea părintelui Ioan Pituț, fiind găsit în tânărul preot succesorul protopopului în funcție, Ioan Nat Balint. Episcopul Oradiei a rostit cuvântul de învățătură la Evanghelia zilei dar și mesajul de încheiere la solemnitatea instalării. A putut fi remarcată aprecierea considerabilă de către episcop pentru cei 14 ani de sluijire ca protopop și 41 de ani de preoție ai preotului Ioan Balint ca și stabilirea rolului acestuia pe viitor ca protopop onorific și sfătuitor pentru mai tânărul său succesor care preia complet responsabilitățile administrative protopopești de la 1 decembrie 2014. Părintele Nat Balint își va continua responsabilitatea de paroh ca și până acum în parohia Beiuș IV din zona ANL. Calitățile pentru care preotul Marian Popa a fost numit protopop și instalat paroh au fost remarcate în timp de P.S. Sofronie. Tânărul preot a fost paroh în Cociuba Mică dar și secretar al Protopopiatului Beiuș unde și-a făcut ucenicia administrativă de câțiva ani buni. „Responsabilitatea de protopop este una foarte mare. Este și cinste și demnitate, este și un oficiu de reprezentare a episcopului și a episcopiei la nivel de protopopiat. Protopopul este și un element de unitate față de toți preoții protopopiatului și față de credincioși. El trebuie să aibă darul de la Dumnezeu ca să fie în stare a duce crucea nu tocmai ușoară a acestei slujiri și totodată trebuie să fie un om jertfelnic. Este foarte mult de lucru în protopopiat. Această muncă cere multă jertfelnicie și înțelegere din partea familiei. De multe ori ai de lucru săptămâni în șir, până seara târziu. Este însă și o mare bucurie duhovnicească în slujirea aceasta”, a spus în cuvântul de încheiere ierarhul locului.

„Nimic întâmplător”

O scurtă adresă – sub motto-ul „nimic întâmplător, totul proniator” – a noului protopop a trădat emoția acestuia și aprecierea față de încrederea acordată: „Am avut de învățat astăzi din cuvântul preasfințitului la Evanghelia zilei că ținta în viața noastră ca și parohie, în viața tuturor parohiilor și a tuturor credincioșilor este Dumnezeu”. Părintele Marian Popa a mulțumit și părinților aflați de față, pe de o parte dar și episcopului ca părinte duhovnicesc.

Corul Bisericii Ortodoxe „Sf. Dimitrie” din Centru, condus de Pamfil Buran, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Biserica a fost arhiplină și momentul a fost onorat cu prezența de primarul Beiușului, viceprimar, președintele Consiliului Județean și deputați. Întreaga solemnitate s-a încheiat în jurul orelor 13:30.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor