Târgul de la Vama Sării la a 42-a ediţie

15Comentarii
Serbarea „Târgul de la Vama Sării”, ocupă un loc important în calendarul manifestărilor folclorice din Bihor.

„Conform obiceiului şi ediţia de acest an a Targului de la Vama Sarii se va organiza în primul week-end din iunie”, spune Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului. Sărbătoarea va avea loc în 5-6 iunie. „Denumirea sărbătorii vine din secolele XVI-XVII, când la Vadu Crişului se vămuia sarea care era transportată de la ocnele din Transilvania spre Câmpia Panoniei. Mărturie legată de această activitate este turnul aflat la intrarea în defileu, pe o stâncă verticală, construit la opt metri înălţime faţă de sol. „Casa Zmăului, cum a fost denumit turnul, reprezintă un «martor» al începutului Evului Mediu în aceste locuri”, spune viceprimarul Ioan Hasas.

Ca şi anul trecut, Primăria Vadu Crişului a pregătit un program variat, în care a integrat şi refacerea momentului în care pluta cu sare ajungea în localitate, fapt ce se va întâmpla sâmbătă, 5 iunie de la ora 17. După deschiderea oficială a Târgului sâmbătă vor urca pe scenă Corul General Traian Moşoiu din Oradea, apoi artiştii Alexandra şi DJ Lexya. Programul va continua cu discoteca în aer liber.

 Program

Duminică sărbătoarea va continua cu un concurs de bogracs, defilarea formaţiilor artistice, apoi desfăşurarea concursului Festival Târgul de la Vama Sării cu participarea formaţiilor artistice de pe Valea Crişului Repede în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, lansare de porumbei voiajori şi concerte. În timpul spectacolelor se va face premierea câştigătorilor concursului de bogracs şi cea mai frumoasă gospodărie. Artiştii care vor urca pe scena din Vadu Crişului sunt :Amazon-Asz, Dupla Kave, Carmen Şerban, Ghiţă Munteanu, Connect-R. Totul se va încheia cu focuri de artificii. La această ediţie vor participa şi delegaţii comunelor înfrăţite Körösszegapati, Székkutas şi Fesőpakony(Ungaria). Lor li se adaugă şi o delegaţie din Hajduszoboszló, cu care Primăria din Vadu Crişului pregăteşte un proiect transfrontalier comun.

Veronica Bursaşiu15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor