Tarife maxime RCA. Cât vor costa polițele de asigurare obligatorie

De Costel Demian
Reactualizat la:
47Comentarii
Tarife maxime RCA. Cât vor costa polițele de asigurare obligatorie
Pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost publicat spre dezbatere proiectul de Hotărâre privind stabilirea tarifelor maxime RCA.

Tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către A.S.F. conform Normei nr. 37/2016 privind metodologia de calcul de către Autoritatea de Supraveghere Financiară al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule.

tarife_rca_1

Tarife RCA | cel mai mic vs. cel mai mare

Cel mai mic preț pentru RCA va fi achitat de un șofer cu vârsta de peste 60 de ani care conduce un autoturism cu capacitatea cilindrică de 1.200-1.400 centimetri cubi. Acesta trebuie să nu fie implicat în nicio daună în decurs de cel puțin șapte ani. Șoferii care îndeplinesc aceste condiții vor beneficia de cel mai mic tarif RCA, doar 273 de lei pe an.

La polul opus, cel mai scump RCA poate ajunge până la 6 074 lei pe an cu penalizările de malus (aplicate pentru producerea de accidente timp de opt ani consecutiv). Acestea vor aplicate șoferilor sub 25 de ani care conduc un autoturism cu o capacitatea cilindrică de peste 2.001 centimetri cubi și care au produs mai multe accidente în ultimii ani.

Tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule

  1. autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri;
  2. autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv tramvaie/troleibuze etc.;
  3. motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș;
  4. tractoare rutiere;

e) autovehicule destinate transportului de mărfuri;

f) remorci și semiremorci;

g) alte vehicule, precum vehicule cu regim special șiutilaje

(3) Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Companiile de asigurări care vor depăși nivelul maxim al tarifelor RCA vor fi sanționate cu amenzi cuprinse între 1 000 și 50 000 lei.

Schimbările propuse pe piața asigurărilor RCA se află în dezbatere publică pe portalul Ministerului de Finanțe, iar apoi urmează să fie adoptate de Guvern și să fie publicate în Monitorul Oficial. După publicarea în Monitorul Oficial va mai dura 10 zile până la aplicarea noilor tarife.

 

 

Taguri: , ,


47Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor