Tăticii în concediu paternal

Tăticii în concediu paternal
ORADEA - Tot mai mulţi tătici aleg să stea acasă cu bebeluşii în concediu paternal. „Pentru a putea face faţă schimbărilor demografice tot mai accentuate, s-au iniţiat politici sociale active în vederea creşterii treptate a natalităţii prin susţinerea familiilor, a tinerilor”, a precizat Elena Bottyan, consilier principal la ANES Bihor.

Astfel, conform legislaţiei în vigoare, mama sau tatăl are dreptul de a beneficia de concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la trei ani, şi de indemnizaţia lunară aferentă. De aceleaşi drepturi se bucură şi părinţii adoptivi, tutorii şi asistenţii maternali. Pentru a beneficia de concediul plătit de îngrijire a copilului, părintele trebuie să fi realizat venituri impozabile cel puţin un an înainte de naşterea copilului.

Cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, respectiv până la vârsta de trei ani în cazul copilului cu handicap, sau au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate.

Doar pentru primii trei

Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă pentru primii trei copii, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, iar în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de trei ani. După primele trei naşteri, părintele are dreptul o singură dată la un concediu de îngrijire a copilului de trei luni pentru mamă şi de trei luni pentru tată, fără plata indemnizaţiei. Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 de lei pe lună. În cazul în care părintele se reîntoarce la serviciu în perioada de până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, sau de trei ani în cazul copilului cu handicap, acesta primeşte un stimulent lunar în valoare de 100 lei.

„Totodată, perioada concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului constituie vechime în muncă şi în serviciu şi este luată în consideraţie la stabilirea drepturilor de asigurări sociale şi pensie”, a spus Elena Bottyan.

Pe durata concediului de creştere şi îngrijire a copilului, persoana beneficiară nu poate fi concediată de angajator, această măsură de protecţie prelungindu-se o singură dată cu încă şase luni după data reîntoarcerii părintelui la locul de muncă.

Potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în anul 2007, din totalul de 189.900 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, 41.226 au fost bărbaţi.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !