Taxa auto Oradea la valoarea redusă

8Comentarii
ORADEA - Noua taxă de poluare auto, redusă cu o treime faţă de ultima valoare, şi dublă faţă de de cea din iulie 2008, a intrat în vigoare joi 19 februarie. Noutăţile taxei sunt importante mai ales pentru cei care şi-au achiziţionat o maşină înainte de 15 decembrie 2008, dar nu au apucat s-o înmatriculeze. Ordonanta de urgenta privind noua taxa auto

Restituire

Aceste persoane trebuie însă să se grăbească. Termenul până la care trebuie să prezinte autorităţilor fiscale documentele pentru calculul taxei de poluare auto Oradea este de 20 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a actualei ordonanţe de urgenţă.

 „Pentru maşinile achiziţionate înainte de 15 decembrie 2008 şi care nu au fost înmatriculate, se va depune până la 11 martie inclusiv, o cerere de luare în evidenţă, la administraţiile fiscale. Cererea tip se găseşte la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor”, ne-a declarat Ioan Mihaiu, directorul executiv al instituţiei. Cererea va fi însoţită de unul dintre următoarele documente: comandă fermă anterior datei de 15 decembrie 2008 şi pentru care se face dovada plăţii integrale sau a unui avans; dovada cu carnet TIR/CMR/CIM şi/sau dovada radierii din ţara de provenienţă a autovehiculului emisă înainte de 15 decembrie 2008.

După depunerea cererii, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei trebuie depuse documentele şi se emite decizia de plată a taxei de poluare”, a precizat Ioan Mihaiu.

Persoanele care şi-au achiziţionat o maşină înainte de 15 decembrie şi care au fost înmatriculate ulterior acestei date cu taxa mărită, pot cere restituirea diferenţei de taxă auto Oradea, restituire care se face în termen de 45 de zile.

Ordonanţa nu face nici o referire la persoanele care şi-au achiziţionat maşinile după data de 15 decembrie şi au plătit taxa de poluare mărită.

„După data de 15 decembrie 2008, la noi au fost înregistrate 161 de solicitări de plată a taxei triplate: 33 pentru persoane juridice şi 128 pentru persoane fizice. Taxa care ar fi trebui plătită se ridică la 748.164 de lei. Nu avem însă posibilitatea de a vedea câţi dintre cei 161 de solicitanţi au şi plătit taxa”, ne-a declarat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor bihorene.

Persoanele care au achiziţionat autovehicule în vederea înmatriculării în România după data de 15 decembrie 2008 şi care au achitat taxa pe poluare până la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv 19 februarie, nu vor beneficia de prevederile acesteia.

Dan Birta

 

Taxa auto a fost redusă (18 februarie 2009)8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor