Taxa auto Oradea, o nebuloasă

35Comentarii
ORADEA - Noua taxă de poluare crează încă multe probleme, ca de altfel şi precedentele. Dacă luni dimineaţa ghişeele Finanţelor bihorene erau aglomerate cu persoanele care doreau să plătească taxa la tariful vechi, cei care s-au prezentat marţi la Fisc au aflat că vor plăti taxa de poluare după noi indicatori.

În unele cazuri aceasta era de până la trei ori mai mare. Oamenii erau nemulţumiţi. Mulţi înjurau guvernarea şi pe cei care au introdus noua taxă de poluare. Şoferii au anunţat pentru data de 13 decembrie mitinguri împotriva noii taxe în mai multe oraşe din ţară.

La ora 15:00, o informaţie de ultimă oră anunţa că au fost sistată emiterea deciziilor de plată pentru taxa de poluare la toate administraţiile fiscale din ţară. Mai mult, Comisia Europeană a semnalat Guvernului României că noua taxă de poluare conţine „o porblemă tehnică”, ce trebuie remediată în cel mai scurt timp.

Taxa auto, o mare brambureală

Noua taxă de poluare bagă în ceaţă finanţele şi pe cei care trebuie să o plătească.

Cine nu şi-a plătit până luni inclusiv taxa de poluare auto Oradea, va plăti mai mult. „Din 8 decembrie 2008, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a noii Ordonanţe de Urgenţă care modifică OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, taxa de poluare se plăteşte conform acesteia”, ne-a informat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor bihorene.

Acest lucru i-a luat pe nepregătite pe unii dintre cei care şi-au adus maşină second hand de afară. „Am ştiut că putem plăti conform vechii legi până în data de 15 decembrie, dar acum mi s-a spus că trebuie să plătesc de trei ori mai mult. Asta este guvernare? Îşi bat joc de noi”, se revoltă unul dintre orădenii veniţi să-şi plătească taxa de poluare.

Mai fericiţi au fost cei care au venit luni să-şi plătească taxa. În această zi, la ghişeul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor cozile au fost interminabile. „Am avut noroc că mi-am plătit ieri taxa auto Oradea. Am stat puţin la rând, dar a meritat. Am câştigat circa 800 de euro”, spune unul dintre fericiţii orădeni care au mai plătit taxa la vechiul cuantum.

Linişte la RAR

Cei care şi-au adus o maşină second-hand de afară trebuie să ştie însă că înainte de a plăti taxa trebuie să treacă pe la Registrul Auto Român (RAR). Ori la RAR Bihor programările se fac prin telefon şi on line cu multe zile înainte. Potrivit şefului de reprezentanţă al RAR Bihor, Gheorghe Lupaş, media verificărilor într-o săptămână este de 900-1.000 de autovehicule. În prima săptămână din decembrie, (când au fost patru patru zile lucrătoare) au fost verificate peste 561 maşini.

Sistare

O informaţie de ultimă oră spune că emiterea deciziilor de plată la ghişeele administraţiilor fiscale au fost sistate până la noi ordine. Se pare că ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial cu unele greşeli, respectiv lipsa datei la care intră în vigoare noua modalitate de calcul, dar şi tipul de autovehicule exceptate de la plată.

Dan Birta

Scandal şi îmbrânceli la Administraţia Financiară Timişoara

NOILE VALORI ALE TAXEI AUTO

TAXA AUTO S-A TRIPLAT

Taguri: , ,


35Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor