Taxa auto, pe masa Parlamentului

10Comentarii
Taxa auto, pe masa Parlamentului
BUCURESTI/ORADEA – Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) au prezentat săptămâna trecută, la Bruxelles, membrilor Comisiei Europene (CE), noile variante ale taxei de primă înmatriculare.

Reprezentantii CE au apreciat „constructiva” pozitia autoritatilor române, se arata într-un comunicat al MEF.
„Un raspuns oficial al Comisiei Europene va fi transmis în scurt timp, dupa ce MEF va prezenta modificarile pe care Guvernul României doreste sa le aduca în acest sens legislatiei cu privire la taxa speciala auto”, se spune în comunicat.

Din discutii a reiesit oportunitatea ca modificarile respective sa fie adoptate de catre Parlamentul României pâna la sfârsitul acestei sesiuni parlamentare, se mai arata în comunicat.

Taxa de prima înmatriculare a fost introdusa la începutul acestui an si se calculeaza în functie de capacitatea motorului, de standardele de emisii si de vechimea autovehiculului.

Taxe propuse

CE a solicitat României, în scrisoarea de notificare transmisa în luna martie, modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentând ca reglementarile actuale sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.

Executivul european considera ca legislatia româneasca privind taxa auto nu tine seama de deprecierea reala a masinilor second-hand provenite din alte state UE, nu acorda contribuabilului dreptul de a contesta aplicarea grilei fixe, iar impozitarea discriminatorie nu poate fi justificata de considerente ecologice.

Potrivit unor variante de calcul prezentate în urma cu circa doua saptamâni de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, valoarea taxei ar urma sa ramâna la 161 de euro pentru masinile noi, cu motor Euro 4 si capacitate cilindrica sub 1.400 centimetri cubi. Pentru autoturismele din aceeasi categorie, dar cu vechime de 1-2 ani, taxa s-ar putea reduce de la 284 de euro la 139 de euro, iar pentru cele de 4-5 ani de la 299 de euro la 111 euro.

Nemultumire

Tergiversarea modificarii taxei de prima înmatriculare nu este pe placul românilor care doresc sa-si cumpere o masina second-hand din UE. „De câteva luni tot discuta despre reducerea taxelor, dar nu este nimic concret. Am crezut ca nu va dura atât si am tot amânat sa-mi iau o masina de afara.

Cred ca toate amânarile acestea se fac pentru Logan. Dar decât un Logan, mai bine o masina straina, la acelasi pret, de câtiva ani”, spune Mircea Lucaci. Omul mai are însa de asteptat câteva luni. Altul asteapta reducerea taxei, cu masina în curte. „Mi-am adus o masina de trei luni.

Am circulat o luna cu ea si am tot asteptat sa se modifice taxa, dar în zadar. Astia nu se grabesc atunci când trebuie sa reduca taxele, motivând cu tot felul de tertipuri. Când le maresc însa, o fac la foc automat”, spune Nicolae Fântâna.

Taxele de prima înmatriculare propuse de Guvern

 

 

Taxele de prima înmatriculare pentru masinile cu Euro 4 propuse de Guvern

Vechime Capacitate Grad de poluare Taxa actuala Taxa propusa

 

Noi 1.400 cmc Euro 4 161 euro 161 euro

1-2 ani 1.400 cmc Euro 4 284 euro 139 euro

4-5 ani 1.400 cmc Euro 4 299 euro 111 euro

 

Noi 1.600 cmc Euro 4 184 euro 184 euro

1-2 ani 1.600 cmc Euro 4 324 euro 159 euro

4-5 ani 1.600 cmc Euro 4 342 euro 127 euro

 

Noi 2.000 cmc Euro 4 536 euro 536 euro

1-2 ani 2.000 cmc Euro 4 945 euro 461 euro

4-5 ani 2.000 cmc Euro 4 998 euro 370 euro

 

Dan Birta10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor