Taxa pe roata creste siguranta

8Comentarii
Taxa pe roata creste siguranta
Iniţiativa legislativă prin care dotarea cu anvelope de iarnă a maşinilor devine obligatorie este salutată de poliţiştii rutieri.

Cei care nu sunt adepţii dotării cu anvelope de iarna a masinilor vor fi arşi la buzunare, în cazul în care proiectul Ministerului Transporturilor va fi aprobat în şedinţa de miercuri. Conform proiectului, supus până mai zilele trecute dezbaterii publice, lipsa dotărilor de iarnă poate duce la revocare dreptului de circulaţie şi plăteşti maximul de amendă pentru persoanele fizice. Astfel, deţinătorii de maşini vor fi obligaţi să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă, pe perioada sezonului rece.

Numărul maşinilor înregistrate în România a ajuns la peste 4,2 milioane la finele anului trecut şi din 1 noiembrie 2011 şoferii vor fi obligaţi să plătească echiparea pentru iarnă a maşinilor. În caz contrar, vor fi penalizaţi cu un maxim de 20 de puncte, amendă la fel de mare, ceea ce ar însemna 1.340 de lei, şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii.

Încasări la buget

Conform notei de fundamentare a proiectului, „prevederile ordonanţei urmează să fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezintă parcul aflat în dotarea instituţiilor publice. Diferenţa de 4,21 milioane autovehicule care aparţin diverselor persoane fizice şi juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA încasat suma de 445 milioane euro, ceea ce înseamnă venituri suplimentare la bugetul de stat”. În cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinţe degradarea sau distrugerea elementelor care fac parte integrantă din drum, asiguratorul vehiculului şi proprietarul vor suporta costurile intervenţiei de reparare.  Prin proiect, transportatorii care nu au omologate vehiculele cu care îşi derulează activitatea şi vor bloca drumurile datorită problemelor tehnice vor fi obligaţi să suporte costurile pentru degajarea drumului.

Se câştigă siguranţă

Poliţiştii rutieri consideră oportună măsura de obligativitate a dotărilor pentru sezonul rece deoarece se câltigă un plus de siguranţă. „Dacă ai anvelope de iarnă în sezonul rece e bine de ştiut că ele cresc aderenţa deoarece sunt proiectate să funcţioneze la regim termic sub cinci grade Celsius. În cazul celor de vară regimul de funţionare este gândit pentru temperaturi apropiate de 40 de grade Celsius”, susţine comisar-şef Dorin Sava, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor. Acesta consideră că indiferent dacă şoferul are două seturi de anvelope, de iarnă şi de vară, sau un singur set all season nu presupune cheltuieli în plus. „Se cţltigă siguranţă şi cu certitudine lipsa anvelopelor de iarnă în timpul sezonului rece este o cauză importantă a accidentelor rutiere”, susţine Dorin Sava.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor