Taxa TV pentru firme, anulata in justitie

9Comentarii
Taxa TV pentru firme, anulata in justitie
Curtea de Apel Oradea a anulat articolul 3, aliniatul 2, din HG 978/2003, care obliga toţi agenţii economici, chiar şi a celor ce lucrau cu personal nevăzător sau nu aveau receptoare TV, să achite lunar taxa pentru serviciul public de televiziune.

Decizia de nelegalitate a aliniatului respectiv s-a dat în urma acţiunii în instanta iniţiată de firma Decitex Ro împotriva Societăţii Române de Televiziune, prin dosarul 880/35/1010, înregistrat pe 2 septembrie 2010. Avocatul orădean Cristian Rusu a demonstrat nelegalitatea acestei taxe şi a caracterului ei abuziv, insistând şi asupra faptului că SRTv nu îşi îndeplineşte rolul de televiziune publică ci doar este susţinută din bani publici.

„Astfel, era nevoie de spolierea lunară a peste 1.400 de societăţi comerciale neposesoare de televizoare doar pentru a plăti salariilor celor zece membri ai Consiliului de Administraţie ai SRTv, adică peste 200.000 euro! Prin anularea taxei pentru serviciul aşa-zis public, Curtea de Apel a reinstaurat bunul simţ în rasporturile dintre agenţii economici şi Guvern, respectiv SRTv, recunoscând principiul conform căruia doar utilizatorului unui serviciu trebuie să-l plătească, nu şi cel care doar ipotetic ar avea acces la el. Altfel, de pildă, ar trebui ca toţi cetăţenii să plătească taxa de primă înmatriculare la autovehicole doar pentru simplu motiv că într-o zi ar putea să-şi achiziţioneze unul!”, a mai observat avocatul Rusu.

Potrivit acestuia, doar la Cluj s-a mai câştigat o acţiune în instanţă împotriva HG 978/2003, dar la Cluj s-a atacat doar aliniatul 1, privind micro-întreprinderile.

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă, dar nu şi irevocabilă, ea putând fi atacată de SRTv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De precizat că, spre deosebire de taxa de primă-înmatriculare, care poate fi recuperată de la Stat prin acţiuni în instanţă individuale, decizia Curţii de Apel Oradea se va răsfrânge automat asupra tuturor agenţilor economici, care nu vor mai trebui să achite taxa dacă nu deţin televizoare.

C.H.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor