Taxe şi impozite locale modificate pentru 2009

6Comentarii
Taxe şi impozite locale modificate pentru 2009
ORADEA – Viceprimăriţa Rozalia Biro a anunţat ieri o serie de modificări ale taxelor şi impozitelor percepute de către Primarie pentru anul 2009. Biro a precizat că noua politică fiscală urmăreşte atragerea de investitori, încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi decongestionarea traficului din centrul Oradiei.

Cota de impozit pe clădirile reevaluate ale persoanelor juridice va scădea de la 1,6% la 1,4%. Reducerea impozitului cu câte 0,2% va continua şi în următorii ani, astfel încât nivelul impozitului să scadă sub media pe ţară. De asemenea, municipalitatea vrea să-i încurajeze pe orădenii ce-şi achită din timp datoriile la bugetul local. O bonificatie de 5% îi aşteaptă pe cei care-şi achită integral taxele si impozitele înainte de 31 martie 2009. Primăria creşte, în schimb, cu 10% taxa auto, atât la persoane fizice cât şi la juridice. Banii încasaţi în plus vor fi folosiţi pentru amenajarea de parcări. Taxa hotelieră creşte şi ea de la 2,5% la 3%/persoană/tarif cazare. Localurile în care se ţin nunţi vor fi suprataxate. „Vor avea de plătit o taxă majorată cu 100%, dar nu mai mare de 30 de milioane de lei pe an”, anunţă Biro. Conducerea Primăriei va organiza în august o dezbatere publică privind acest proiect fiscal.

TAXE ŞI IMPOZITE 2009

Iată principalele modificări ale impozitelor şi taxelor percepute de către Primaria Oradea, anunţate pentru anul 2009:

1. Reducerea de la 1,6% la 1,4% a cotei de impozitare a cladirilor reevaluate ale persoanelor juridice. Aceasta reducere va continua si pe anii urmatori lui 2009 pana la atingerea unui grad de impozitare comparabil cu al municipiilor de aceeasi categorie fiscala ca si Oradea.

2. Se va mentine in vigoare regulamentul de acordare al facilitatilor fiscale, deficitul de resurse cauzat de reducerea cotei va fi acoperit de intrarea unor noi obiective de investitii (Tiago Mall, Careffour, extindere Lotus Market).

3. Taxa pentru mijloacele de transport se propune a avea o crestere de 10%. Aceasta taxa a fost la nivel minim in anii 2007 – 2008. Din sumele suplimentar colectate se va incepe un program de amenajare parcari in cartierele aglomerate.

4. Taxa pentru eliberarea autorizatiilor pentru baruri si restaurante va fi reasezata diferentiat pe zone fiscale ale orasului si in functie de suprafata unitatilor in care se desfasoara astfel de activitati. Unitatile care au suprafete de peste 100 mp si in care se pot desfasura evenimente colective (nunti, botezuri, intruniri), vor avea o taxa majorata 100% fata de celelalte, dar nu mai mult de 30 milioane lei/an.

5. Contribuabilii care nu au achitat taxa de 12 milioane lei aferenta anului 2007 vor fi exonerati de plata majorarilor de intarziere daca achita aceasta taxa pana la data de 30 septembrie 2008.

6. Taxa hoteliera va fi crescuta de la 2,5% la 3%/persoana/tarif cazare.

7. Bonificatiile pentru plata integrala a obligatiilor anuale la impozitul pe cladiri terenuri si mijloace de transport pana la 31 martie vor fi 5%.

8. Taxele, impozitele şi veniturile pentru folosinta bunurilor din domeniul public inclusiv cele provenind din chirii si concesiuni rezultate in urma contractelor incheiate cu municipiul Oradea vor fi reasezate.

                                                                                         Călin Corpaş6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor