Teama de scumpiri în lanţ

REŞIŢA – Aderarea la Uniunea Europeană îi sperie pe o parte dintre români, care nu vor ca odată cu Uniunea Europeană să avem şi preţuri de UE, dar salarii de România.

Bucureştiul însă încearcă să îi calmeze, precizând că, într-adevăr, se vor scumpi unele lucruri, dar vor fi şi ieftiniri. „Nu ştiu dacă chiar se vor ieftini unele lucruri sau nu. Cert e că majorări de preţuri sigur vor fi“, e de părere Alina Iovanovici din Reşiţa.

Importăm mai ieftin

Conform Comisiei Naţionale de Prognoză, în anii următori va creşte importul datorită eliminării taxelor vamale. Astfel, produsele din UE vor fi mai ieftine începând cu acest an.

O posibilă micşorare se întrevede în cazul cărnii de porc şi a pulpelor de pui, în timp ce carnea de vită se va scumpi, deoarece este importată în mare parte din ţări extracomunitare, cărora li se aplică un regim vamal special.

Ieftiniri se vor înregistra şi în cazul produselor spirtoase din import, al componentelor pentru computer, precum şi al unor medicamente. Şi toate acestea datorită aplicării regimului vamal comun. „Ar fi bine dacă s-ar ieftini măcar mâncarea. Restul nu contează atât de mult“, consideră Florin Cristescu, în vârstă de 30 de ani, din Reşiţa.

Cresc accizele

Scumpirile care se vor înregistra se datorează în mare parte creşterii nivelului accizelor care până în 2009-2010 trebuie sa ajungă la nivel european. Astfel, spre dezamăgirea şi disperarea unora va creşte preţul, din nou la electricitate şi gaze cu 10-30%.

Spre exemplu, acciza la preţul benzinei va creşte de la 395 la 421 euro, ceea ce presupune o scumpire cu zece bani pe litru. În ceea ce priveşte preţul gazelor, acesta va creşte deoarece România a fost de acord cu acest fapt în negocierile cu UE. „Dar salariile noastre când o să fie la nivelul UE? Doar preţurile să fie mari?“, se întreabă reşiţeanca Ioana Popovici în vârstă de 50 ani.

Doina Rolea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !