Teatru in cantina de la etajul 6 al Spitalului Judetean Timisoara

De Delia S. Barbu
Mai mulţi pacienţi au asistat şi au participat la şedinţa de psihodramă “Prinţesa de Cleves”
Mai mulţi pacienţi au asistat şi au participat la şedinţa de psihodramă “Prinţesa de Cleves”
Nu se întâmpă în fiecare zi ca, de pe patul de spital, între două injecţii cu insulină, să ai şansa de a urmări câteva scene de teatru sau, mai mult, de a juca într-unul. Cu actori adevăraţi (şi talentaţi), cu decoruri şi costume care te duc într-o altă lume. Joi, bolnavii de la clinica de boli de nutriţie a Spitalului Judeţean Timişoara, au fost la Paris.

I-au dus acolo actorii Iolanda Covaci şi Viorel Manole în cadrul proiectului de terapie prin artă „Artă pentru viaţă”. Timp de mai bine de o oră, mai mulţi pacienţi au asistat şi au participat la şedinţa de psihodramă “Prinţesa de Cleves”. „A fost frumos. Ca o trecere prin viaţă”, „Mă simt mai vioi acum, parcă am uitat de toate”, au spus unii dintre bolnavii care au participat la eveniment.

Pus la cale de Servier Pharma, evenimentul îşi propune să vină în întâmpinarea nevoilor emoţionale ale pacienţilor. „Am căutat să venim cu o soluţie care să aducă zâmbete pe feţele pacienților şi totodată să arătăm că arta poate face într-adevăr minuni asupra stării celor suferinzi”, a declarat Christophe Sabathier, Director General Servier Pharma. „De multe ori, cauza bolii este de natură psihologică, iar afecţiunea respectivă nu poate fi tratată cu medicamente, ci doar prin eliminarea cauzei care a declanşat-o şi întreţinut-o.

Soluţia ar fi ca omul să spună ce gândeşte, să nu-şi reprime furia, să înteleagă că nu poate controla totul în viaţă, să se iubească pe sine pentru a putea trăi în linişte şi echilibru, să-i ierte pe ceilalţi şi pe sine însuşi şi să meargă mai departe. Acestea sunt lucruri pe care prinţesa de Cleves le descoperă cu ajutorul lui Moreno şi, împreună cu ea, toţi pacienţii prezenţi” declară Iolanda Covaci, actriţă şi studentă la psihologie.

Proiectul „Prinţesa de Cleves” , inspirat din romanul cu acelaş nume scris de Madame de la Fayette, foloseşte teatrul, psihoterapia, muzica şi dansul pentru a transpune povestea în şedinţe de psihodramă în urma cărora pacienţii vor învăţa să-şi elucideze propriile lor zbateri interioare care de multe ori se maniferstă prin intermediul unor afecţiuni. Programe similare celui din Timişoara sunt implementate şi în spitalele din Bacău, Cluj – Napoca, Bucureşti şi Craiova.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !