Teatru la Zilele comunei

2Comentarii
Teatru la Zilele comunei
Oaspeţii din Ungaria au reînviat la Finiş obiceiuri de acum 200 de ani.

Peste 3500 de localnici din Finis au sărbătorit sâmbătă şi duminică Zilele comunei. A fost cea de-a V-a ediţie. Primarul  Ioan Man, spune că în acest an data sărbătorii a fost aleasă astfel încât să poată comemora eroii locali din al doilea război mondial.

Cu hoţii în jug

„ Am ales această dată deoarece în al doilea război mondial am avut soldaţi din sat care au devenit eroi şi pe care îi omagiem în acest context”, a argumentat şeful primăriei Finiş. S-a trecut apoi la premierea cuplurilor care au reuşit să treacă proba timpului. 11 cupluri de finişeni au fost sărbătoriţi cu prilejul nunţii de aur . Pe lângă diploma  bilingvă  fiecare cuplu a primit şi un premiu de 500 de lei, pentru cei 50 de ani de căsnicie.Şi fiindcă tot era sărbătoare şi oamenii şi-au dorit să se distreze
Ioan Man a încercat să descopere secretul căsătoriilor trainice. „Profit de moment şi întreb, la fel cum am făcut-o şi în 2008, care este secretul dumneavoastră? Eu nu am reuşit cu două neveste să stau cumulat trei ani, sper că acum, la a treia încercare, să reuşesc”, a încercat primarul să destindă atmosfera. A fost apoi rândul invitaţilor din Ungaria să transmită bună dispoziţie participanţilor. Ei au susţinut o scenetă bazată pe tradiţiile maghiare de acum 200 de ani. Sceneta a prezentat modul în care erau pedepsiţi cei care încălcau legea şi regulile satului: hoţii sau criminalii.

Pentru a pune în scenă pedepsele, a fost adus un jug de lemn, în care cei pedepsiţi erau legaţi şi ţinuţi în soare cât era ziua de lungă, pentru a fi văzuţi de consăteni.Momentul a fost apreciat de asistenţă. Ba, mai mult unii localnici consideră că şi azi ar fi utile astfel de instrumente de constrângere pentru a scăpa satul de hoţi şi criminali. Printre artiştii care au creat atmosferă la Zilele finişului s-au numărat:  dansatorii Ansamblului Remetea, ai Ansamblului român şi maghiar din Finiş,  ai Ansamblului „Muguri şi mlădiţe de tezaur”,  Beiuş,  Adi Bala, surorile Tomele, Ionuţ Şerb, soţii  Hinsu, Radu Moş, Nicu Vesa şi Notar Mari din Ungaria.Sărbătoarea s-a încheiat în jurul uni foc de tabără la lumina unui foc de artificii.

V.B.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor