Teatrul de vară „se mişcă” încet

ORADEA – La mai bine de trei ani de la acordul de principiu dat de Consiliului Local şi Consiliul Judeţean privind realizarea unui teatru de vară în Cetate, demararea lucrărilor încă întârzie.

Principalul motiv este că iniţiatorii proiectului au pus căruţa înaintea cailor, lansând concursul de idei privind proiectul aşezământului de cultură înaintea descărcării de sarcină arheologică a amplasamentului, ceea ce a complicat şi a întârziat inutul procesul.
Cafenea, teatru în aer liber cu cabinele şi anexele necesare, spaţii amenajate pentru vizitare. Bastionul Ciunt din Cetatea Oradea este ţinta unor planuri ambiţioase de punere în valoare, sprijinite de aleşii locali şi de Primărie.
Recent, aceştia şi-au dat acordul pentru Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) al amfiteatrului în aer liber din Cetatea Oradea.
Conform Planului Urbanistic de Detaliu întocmit de arhitectul Pafka Ernest, amfiteatrul va fi amenajat în Bastionul Ciunt şi în Corpul L. Amenajarea presupune construirea unui hol pentru casierie, accese la scenă, cafenea la nivelul curţii, iar ca anexe – cabine pentru actori, grupuri sanitare, magazii, la nivelul inferior.

800 de locuri
Scena teatrului s-a amplasat între corpurile L şi J, cele care flanchează Bastionul Ciunt. Amfiteatrul este astfel gândit încât să aibă o capacitate de 800 locuri.
Cafeneaua ar urma să fie amplasată în Corpul L, cu două căi de acces: una separată şi una din holul teatrului.
Pregătirea bastionului pentru lucrări decurge într-o manieră mai degrabă anevoioasă, apreciază Mircea Bradu, preşedinte al Fundaţiei de Protecţia Monumentelor şi consilier local. Acesta spune că descărcarea de sarcină arheologică presupune săpături de până la opt metri, în acest moment mai existând o parcelă de 10 metri pătraţi pe care nu s-au început săpăturile pentru căutarea eventualelor vestigii.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !