Ştei: Solceta şi-a executat datornicii

1Comentariu
Ştei: Solceta şi-a executat datornicii
Desi Consiliul Local Stei a votat capitalizarea societatii locale de distributie a apei „Solceta”, problemele financiare nu au disparut. Capitalul social al firmei a crescut, cel putin scriptic, cu 1,2 miliarde de lei, chiar la propunerea directorului Anis.

Consiliul Local detine acum 83% din actiunile „Solceta”, celelalte actiuni fiind în portofoliul cuponarilor. Marea problema a societatii o reprezinta însa datoriile beneficiarilor.

Executati si reesalonati

Datornicii „Solceta” se împart în doua categorii: executati si reesalonati. În urma cu mai bine de doi ani, când Nicolae Anis a fost numit director la „Solceta” Stei, firma avea datorii de peste 12 miliarde de lei. „Cinci titluri executorii în banca si declansarea procedurii de faliment”, aceasta era situatia firmei, spune Anis. Deoarece creditorii îl strângeau cu usa, directorul Anis a fost nevoit, la rândul sau, sa forteze mâna datornicilor.

Datorii recuperate

Printre cei de la care au fost recuperate datorii se numara Exploatarea Miniera, cu aproximativ o jumatate de miliard de lei vechi, si asociatiile de locatari, cu aproximativ un miliard de lei.

„I-am actionat în instanta, am primit titluri executorii si i-am executat, spune Nicolae Anis. Au fost si situatii în care, în urma discutiilor, am trecut la reesalonari. Am acceptat aceasta forma, deoarece si noi am primit astfel de facilitati. Sunt contracte oneste în acest sens, si aici ma refer la firma Hiperion”.

Nicolae Anis spune ca firma Hiperion avea datorii de aproximativ trei miliarde de lei. Societatea se afla în proprietatea magnatilor Ioan si Viorel Micula. „Acum firma e cu plata datoriilor curente la zi si îsi plateste si rata”, sustine directorul „Solceta”.

Solceta plateste

Noua conducere a societatii „Solceta” are o misiune grea. În perioada 2000-2003, firma nu a platit nici un fel de datorie la bugetul de stat. În contul societatii de distribuire a apei din Stei existau doar datorii istorice.

Combustibilul pentru încalzire nu era platit din 1998, iar datoriile catre Apele Române nu fusesera onorate de ani de zile. „În acest moment am reusit sa platim complet TVA-ul, iar în septembrie vom scapa si de datoria catre Apele Române”, a adaugat directorul „Solceta”.

Veronica Bursasiu

Taguri:


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor