Telefoanele, folosite la criminalistică

Telefoanele, folosite la criminalistică
Ultima versiune a pachetului de investigaţii software folosit de forţele poliţieneşti din întreaga lume include sub titulatura “Neutrino” componente de analiză a telefoanelor mobile, iniţiativă ce evidenţiază importanţa datelor conţinute în aceste dispozitive pentru cercetările criminalistice.

“Telefonul oricărui suspect constituie în prezent una dintre cele mai importante surse de informaţii în investigarea infracţiunilor grave”, a declarat un reprezentant al poliţiei din Marea Britanie.


Pachetul software permite accesarea log-urilor privind apelurile, fişierelor stocate, informaţiilor SIM, programelor JAVA şi mai ales recuperarea datelor şterse.


Neutrino va fi afectat de deficienţele privind standardizarea în programele pentru telefoane mobile, precum şi de prezenţa pe piaţă a unor produse similare cum ar fi .XRY lansat de compania Micro Systemation, care deja oferă suport pentru aproximativ 50 de modele Siemens, Sony Ericsson, Nokia şi Motorola.


O altă dificultate constă în recuperarea datelor şterse. În prezent, datele şterse din SIM sunt relativ uşor de recuperat, fiind disponibile multe programe pentru astfel de operaţii. Reprezentanţii Guidance au declarat că pentru început Neutrino va putea accesa spaţiul nealocat din modelele Nokia, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate aplicaţiile pentru modelele produse de alte companii. Dispozitivele hardware livrate împreună cu aplicaţiile software vor permite programatorilor să configureze sistemul pentru recuperarea datelor în condiţii dificile.


Poliţia poate recupera destul de uşor datele şterse de pe computere datorită numărului mai scăzut de fişiere de sistem şi protocoale comparativ cu varietatea telefoanelor şi dispozitivelor mobile. Astfel de operaţii se pot realiza chiar online. În cazul dispozitivelor mobile situaţia este mai complicată, în afară de compatibilitatea aplicaţiilor software fiind necesare pentru accesul fizic o multitudine de conectori exotici care dau mare bătaie de cap investigatorilor.


Indiferent cât de performant se va dovedi acest instrument, poliţia se aşteaptă ca adoptarea Neutrino să fie un proces de lungă durată. Majoritatea tehnicienilor din teren sunt implicaţi în investigaţii criminalistice importante şi au prea puţin timp la dispoziţie pentru a evalua noi aplicaţii software.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !