Telefonul de 50 de euro

Telefonul de 50 de euro
Lupeni – Exerciţiile de salvare din mediul subteran speologic se efectuează periodic. Ultima tocmai s-a încheiat în acest week-end. Noutatea evenimentului a constat în faptul că, în premieră, au fost folosite telefoane speciale pentru peşteră, legate prin cablu. 

Deşi cluburile de speologie au specialişti formaţi pentru salvările din peşteri, ei funcţionează sub formă de voluntariat, iar cazurile de salvări sunt aproape la fel de numeroase ca cele montane.

„O echipă profesionistă de salvatori are un efectiv de 15 persoane şi este formată din personal de evacuare, transport, gestiune, dezobstrucţie, asistent victimă şi recunoaştere. La acţiunea desfăşurată de noi în acest sfârşit de săptămână am folosit pentru prima dată telefoane cu cablu care ne-au redus timpul de salvare, estimat la cca 16 ore, la doar 9. Achiziţionarea acestora însă ar trebui făcută pe banii noştri, chiar dacă ele costă doar 50 euro bucata. O echipă de profesionişti are obligatoriu în dotare cel puţin 5 aparate de acest tip”, declară Ştefan Militaru, preşedintele Asociaţiei de Speologie Rinolophus Lupeni.

Speologii organizează permanent exerciţii de pregătire a speologilor pentru intervenţia în cazul producerii de accidente în mediul subteran speologic. Tehnicile cunoscute şi utilizate de speologi, dar şi echipamentul specific pe care aceştia îl au pot fi utilizate cu succes şi în cazul intervenţiilor în caz de dezastre şi calamităţi. Mediul subteran speologic este un mediu ostil care poate pune în pericol viaţa speologilor, oricând existând posibilitatea producerii unui accident în peşteră.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase