Tema de casa de la ministru pentru spitale

Ministrul Sănătăţii recomandă autorităţilor locale să aloce 3% din bugetul pe acest an spitalelor preluate.

„Aştept în cadrul descentralizării şi transmit un mesaj autorităţilor locale, ce au preluat deja de circa şase luni spitalele din teritoriu: le cer un buget însemnat pentru spitalele din subordinea lor. Nu am făcut descentralizarea doar ca să schimbăm un manager cu altul ci pentru reorganizarea unităţilor şi implicarea autorităţilor. Deci cer autorităţilor locale să aloce minim 3% din bugetul pe acest an pentru spitalele pe care le-au preluat”, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, în timpul vizitei sale la Oradea.

„Am înţeles tema de casă şi vom cere în Consiliul Local 65 de milioane lei (RON), sumă mai mare, din care mai putem accepta reduceri ca să obţinem procentul de 3% pentru spitale”, a spus viceprimarul Biro Rozalia.

Performanţe

Cseke a anunţat că la nivel de medici „s-a terminat egalitarismul” şi că din bugetele formate pentru spitale, se vor putea semna contracte de prestări servicii cu medici. În acleaşi timp, se vor stabili criterii de performanţă, astfel încât doctorii nu vor mai fi plătiţi în funcţie de vechime, număr de paturi, număr de gărzi etc ci în funcţie de rentabilitate. Asistenţii însă vor fi plătiţi deocamdată pe aceleaşi grile, fiindcă, a spus ministrul „nu pot să rezolv chiar toate problemele din sistem”.

În discuţie nu intră medicii de familie, care, conform declaraţiilor ministrului, nu sunt prevăzuţi cu vreo schimbare în afara speranţei lui Cseke că, prin introducerea sistemului de coplată, vor avea nişte venituri suplimentare.

O.Ş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !