Temeri şi avantaje ale pensiei private

ORADEA – Chiar dacă decizia alegerii unui anumit fond de pensii private rămâne la latitudinea fiecărui angajat, mulţi dintre aceştia aşteaptă suport în luarea unei decizii din partea companiilor la care lucrează.

Mai mult decât atât, potrivit unui studiu făcut, la cererea unei companii de asigurări autohtone, o mare parte dintre viitorii contribuabili la fondurile private aşteaptă ca alegerea să fie făcută de către angajator în locul lor.

„Mulţi angajatori se pregătesc deja să ofere contribuţii la pensiile private facultative incluse în pachetul de salarizare, din cauză că mulţi angajaţi cunosc foarte puţin despre pensiile private. Majoritatea românilor confundă acest produs nou, pensia privată, cu un tip de investiţie financiară sau cu o asigurare”, consideră Ioan Mărcuţ, coordonator de departament în cadrul unei societăţi de asigurări.

 

Neîncredere în sistem

Lipsa informaţiilor privind traseul pe care îl vor urma banii contribuabililor generează şi o anumită stare de neîncredere în ceea ce priveşte faptul că societăţile la care sunt angajaţi vor vira aceste sume sau le vor păstra în cadrul firmei.

„Alte temeri sunt legate de faptul că inflaţia va diminua aceste venituri până la vârsta pensionării sau că fondul de pensii private la care cotizează ar putea da faliment”, spune Mărcuţ, menţionând că toate aceste motive de îngrijorare sunt nefondate.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că acesta este un sistem corect şi că vor obţine venituri direct proporţionale cu contribuţiile pe care le vor avea. În plus, sumele investite pot fi recuperate de urmaşi, iar sistemul privat permite mutarea de la un fond privat de pensii la altul, deci nu îi obligă nimeni să rămână legaţi de prima alegere”, afirmă expertul în asigurări.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase