Tendinţă de ameliorare în construcţii

Construcţiile, domeniul cu cele mai multe nereguli
Construcţiile, domeniul cu cele mai multe nereguli
Cum construcţiile reprezintă, în ultimii ani, domeniul cu cele mai multe nereguli în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă, ITM Bihor a desfăşurat la sfârşitul lunii trecute o nouă campanie cu privire la această ramură de activitate.

„Repetarea, aproape lunar, a campaniilor cu această tematică este justificată de faptul că, după minerit, construcţiile reprezintă domeniul cu cele mai multe accidente”, spune Nadia Racz, inspector-şef adjunct la ITM Bihor. Una dintre problemele punctate de inspectorul-şef adjunct este cea legată de contractul de muncă part-time, de patru ore.

„E foarte greu de stabilit dacă angajatul lucrează sau nu mai mult de patru ore. Există o complicitate între cele două părţi, astfel încât prin contractul part-time se poate masca un orar de muncă de opt ore”, explică Nadia Racz.

Ameliorare

Dincolo de neregulile care sunt constatate în timpul controalelor, cei de la ITM Bihor au observat o anumită tendinţă de aliniere la normele legale. Numărul angajatorilor sancţionaţi este mai mic în fiecare lună, la fel şi cel al deficienţelor depistate.

Pe linia relaţiilor de muncă au fost controlaţi 42 de angajatori, fiind aplicate patru amenzi şi două avertismente. „Trei sancţiuni au fost aplicate pentru munca fără forme legale”, precizează inspectorul-şef adjunct al ITM Bihor. Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 9.000 de lei.

Privitor la securitatea şi sănătatea în muncă, valoarea amenzilor aplicate a fost de 17.500 lei. La cei 42 de angajatori verificaţi au fost constatate 77 de deficienţe, fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru remedierea acestora.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !