Tendinţele pieţei forţei de muncă în Bihor

De Dan Birta
Reactualizat la:
3Comentarii
Tendinţele pieţei forţei de muncă în Bihor
Angajatorii vor personal calificat, dar nu ar investi în calificarea propriilor angajaţi. Aproape 300 de entităţi au participat la cercetarea de piaţă realizată de AJOFM Bihor, în primul trimestru din acest an, pentru a vedea care este tendinţa pe piaţa forţei de muncă, respectiv a formării profesionale în judeţul Bihor.

„La ora actuală lipşeşte acea entitate care să-şi asume rolul de a monitoriza şi de a observa piaţa forţei de muncă. Prin lege nu există o entitate de acest tip, deşi ar fi necesară. Nu cred în formarea profesională, respecțiv, alocarea resurselor umane în momentul când aceste nevoi apar pe piaţă. Acest lucru ar trebui făcut mult mai proactiv, mult mai avansat”, este de părere Békési Csaba, directorul executiv alo AJOFM Bihor. Eşantionul a fost ales din clienţii cu care agenţia avea legături sub diferite forme.

Ce spun angajatorii?

Majoritatea angajatorilor sunt mulţumiţi de nivelul studiilor propriilor angajaţi. În ceea ce priveşte metodele de recrutare ale angajaţilor, majoritatea respondenţilor au declarat ca principala metodă fiind anunţarea posturilor vacante la AJOFM Bihor, iar pe locul doi recrutarea angajaţilor din rândul persoanelor cunoscute. Când vine vorba de ceea ce contează la decizia de angajare, tema lucrării de licenţă şi notele obţinute în timpul studiilor contează puţin sau foarte puţin pentru angajatori. Într-un procent mai mare contează experienţa profesională şi experienţa acumulată în timpul stagiilor de practică şi a stagiilor de voluntariat.

Importante şi foarte importante sunt considerate cursurile de formare profesională, personalitatea angajatului şi prestanţa acestuia la interviu. Prestaţia le testul de angajare şi recomandările cu care vine angajatul, contează, de asemenea, într-o măsură foarte mare pentru angajatori.

„Estimările cu privire la fluctuaţiile de personal sunt optimiste, aproximativ 40% dintre respondenţi apreciază că în organizaţiile pe care le reprezintă numărul total al personalului rămâne constant pentru următoarea perioadă. Aproape 35% dintre respondenţi estimează creşteri de personal pentru organizaţiile pe care le reprezintă şi doar 4,47% consideră că în următoarea perioadă numărul de angajaţi urmează să scadă. Creşterile de personal estimate sunt, cele mai des menţionate categorii, de până la 10 persoane. Un indiciu semnificativ al creşteri cererii de forţă de muncă este dat de cei care estimează că vor fi angajate, la nivelul organizaţiei, între 51 şi 100 persoane”, subliniază directorul executiv al AJOFM Bihor.

Când vine vorba despre participarea angajaţilor proprii la cursurile de formare profesională, majoritatea angajatorilor sunt de părere că este necesară într-o foarte mare sau mare măsură. Însă, când vine vorba despre organizarea de astfel de cursuri în cadrul întreprinderilor proprii, aceştia nu sunt de acord. Pentru că aceste cursuri costă.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor