Tendinţele unui sezon stilistic promiţator (P)

Reactualizat la:
Tendinţele unui sezon stilistic promiţator (P)
Din fericire, moda masculină nu este atât de capricioasă, încât să oblige la shimbări majore în garderobă la începutul fiecărui nou sezon. Ba mai mult, piesele masculine clasice rămân tot timpul în modă, singurele variabile fiind reprezentate de croi, material, culoare și, desigur, preferințele stilistice.

În fiecare an, unele tendinţe iau avans şi acaparează atenţia designerilor, a pieţei şi, nu în ultimul rând, a entuziaştilor care încearcă mereu primii noile găselniţe din modă. În realitatea imediată, fiecare bărbat are propriul său stil, aşa că e firesc ca el să-şi îndrepte atenţia spre piesele vestimentare şi accesoriile care îl reprezintă. Dar lăsăm totuşi spaţiu şi pentru plăcerea experimentului şi a noutăţilor – în special în sezonul care stă sub semnul prospeţimii şi al aventurii.

Primăvara anului 2013, din punct de vedere sartorial, nu este atât de diferită de primăvara anului 2012. La o privire de ansamblu, nu e chiar diferită nici faţă de sezoanele calde care au precedat-o. E vorba de costume, cămăşi, jachete, bluze, pantofi şi o grămadă de accesorii. În fond, aceiaşi pioni, jucând acelaşi joc al rafinamentului. Dar ce deosebeşte un sezon de un altul este întotdeauna tactica aplicată – cea generală, propusă de tendinţe, şi cea particulară, dictată de stilul individual.

 Simplitate şi simplificare – iată principalele coordonate actuale ale stilului şi deopotrivă elementele care pun în valoare detalii surprinzătoare. Tot ce contează este să dai voie ţinutei tale să vorbească de la sine, punând accentul pe piesele importante şi lăsând la o parte amănuntele inutile.

Nuanțe decolorate. Nu ştim dacă ai remarcat frenezia pastelurilor de anul trecut, în garderoba feminină. Trendul a pătruns în garderoba masculină, mai exact, în cazul costumelor, pantalonilor din bumbac şi a cămăşilor pe care le vei găsi acum în magazine. De data aceasta, în schimb, pastelurile beneficiază de o binevenită doză de reţinere. Altfel spus, culorile pe care le aduce primăvara sunt prăfuite, discrete şi cu totul şarmante – culorile fotografiilor vechi, nu ale îngheţatei sau sorbetului. De la tonuri neutre: bej şi nisipiu, gri deschis, kaki decolorat, până la tonuri mai jucăuşe: albastru, roz, galben sau verde.

Dacă nu eşti un spirit prea aventurier în ceea ce priveşte alegerea cromatică, ia ca punct de reper, de exemplu, un costum gri deschis, de vară, şi o cămaşă de un galben desaturat, vecin cu cremul. Extinde gama coloristică spre nispiu în combinaţie cu roz pal sau albastru şi interpretează povestea şi în cadrul mai puţin formal. Dacă vei obţine altceva decât ţinute foarte relaxate, de o noutate discretă, atunci fie rămâi la combinaţiile cromatice pe care stăpâneşti, fie treci la punctul următor:

Indigo. Sau alternativa la culorile menționate anterior. De ce exact această culoare? Poate pentru că e culoarea jeanșilor și a cernelii, pentru că e doar bleumarin cu un plus de savoare sau poate că cineva a îndrăznit la un moment dat să poarte o ținută întreagă în această culoare, iar popularitatea ei a devenit inevitabilă. Atât de omniprezent este indigo-ul în moda străzii de pretutindeni, încât putem afirma fără prea mari rezerve că este culoarea-vedetă a sezonului. Prezentă în cadrul costumelor, pantalonilor, cămășilor, tricourilor, genților sau pălăriilor, indigo este într-adevăr culoarea definitorie a nonșalanței moderne și sofisticate.

Jacheta sport de vară – luată ca atare sau împrumutată din costumul de vară pe care sigur îl ai deja în garderobă (în caz contrar, ar trebui să-ţi procuri unul cât mai curând). Construcţia noilor jachete sport este foarte uşoară, iar materialele îţi permit chiar să respiri uşurat în cele mai caniculare şi nesuferite zile – cazuri în care poţi să o porţi alături de un tricou cu guler polo.

Carouri mari. Le vei găsi mai ales sub denumirea de „windowpane”. Carourile mari şi-au spus cuvântul încă din toamna precedentă, când au dat tonul unor costume pline de personalitate. Acum, le vei găsi în special ca element care actualizează noile jachete sport, în culori văratice: albastru, gri, alb şi roşu.

Cravata – punctul de interes. Orice ţinută elegantă e cu adevărat completă abia atunci când e asezonată cu cravata potrivită. Modelele preferate de stilişti sunt cele minimaliste, într-o singură culoare. Altminteri, încearcă cocktailuri reuşite de carouri, dungi oblice sau buline mici. Indicat e să nu depăşeşti limita unei combinaţii bicromatice.

Loafers sau singurii pantofi stilaţi fără şiret. În esenţă, loafers erau pantofi rezervaţi timpului liber, prânzurilor târzii la un bistro scăldat în lumină pariziană sau escapadelor pe o plajă sud-europeană. Astăzi, nu ştim dacă nevoia de confort sau îndrăzneala modei au determinat o astfel de evoluţie, dar cert este că poţi purta loafers şi alături de un costum din lână subţire, în cadrul ţinutei de birou. Desigur, pantofii vor fi preferabil închişi la culoare, din piele perfect lustruită.

Noul denim. Astăzi, denimul este plurivalent, suportând infinite reinventări și interpretări. Pantalonii din jeans sunt doar baza – iar baza, în concordanță cu truismele existente, trebuie să fie cum altfel decât solidă. Imediat după pantaloni, urmează jacheta și cămașa din denim, ambele fiind subiectul a multor povești sartoriale memorabile. Noutatea o constituie de multe ori tehnica de tratare a materialului, care conduce la efecte felurite. Vopsirea prin sprayere sau cea pe bază de ulei sunt printre ultimele noutăți, alături de mereu îmbunătățitele tehnici de „uzare” sau vopsire neuniformă. Avem vești bune și pentru cei care preferă extrema clasică – indigo, simplu, elegant, este o altă tendință majoră în materie de denim.

Jacheta din denim. Da, continuăm ideea anterioară, pentru că jacheta din denim își merită locul special pe care îl are în ierarhia pieselor dezirabile ale noului sezon. Ea este piesa la care poți apela în orice situație – dincolo de contextul strict casual, se poate preta la ținute interesante din sfera smart casual. Așa că te încurajăm să vezi jacheta de jeans la adevărata ei valoare. Este versatilă și extrem de chic mai ales atunci când o accesorizezi ingenios sau o alături unor piese mai elegante.

Ochelarii de soare – între retro şi modern. De obicei, pledăm pentru modele clasice, gen wayfarer sau aviator, de la branduri de încredere. Dar cine poate rezista farmecului ochelarilor cu ramă retro, rotundă sau rotunjită? Deseori, diferenţa stă în micile detalii, iar o garderobă întreagă poate fi reîmprospătată prin câteva piese şi accesorii de rezistenţă.  

Mai multe articole pe tema stilului masculin și a aplicațiilor modei în garderoba contemporană poți găsi pe blogul nostru, Lifestyle: http://www.cozacone.ro/lifestyle/ sau pe Facebook – https://www.facebook.com/cozacone


Taguri: