Tensiuni pentru o lucrare de utilitate publică

De Veronica Bursaşiu
5Comentarii
Tensiuni pentru o lucrare de utilitate publică
© Foto: newsbihor.ro
Un an şi jumătate a durat disputa pentru expropierea unui teren de 3500 mp la Marghita. Aceasta deoarece coaliţia UDMR-PSD nu are numărul necesar de voturi pentru a lua hotărâri ce vizează patrimoniul.

Situaţie tensionată înaintea şedinţei de joi din Consiliu local la Marghita. Pe ordinea de zi figura un „punct fierbinte”: aprobarea unui coridor de expropiere a unei lucrări de utilitate publică de interes local: „Sală de sport, cantină, spaţii verzi”. Lucrarea urma să îi aibă ca beneficiari elevii de la Liceul Horvath Janos, iar terenul vizat se află între cele două clădiri ale unităţii şcolare.

Într-un vot a stat iniţiativa primarului de Marghita, cel care a demarat această hotărâre de Consiliu. Acest vot pare să fi fost al liderului PNL Florin Ciora. Explicaţia liberalului, cât şi argumentele pentru care până joi a decis să se opună proiectului şi să-l blocheze, neîntrunindu-se condiţia de a fi votat de 2-3 dintre consilieri, ţine de oportunitate.

Acuzaţii de şovinism

În luna precedentă s-a încercat votarea acestui proiect care însemna începerea procedurii de expropriere, dar nici în ședința extraordinară de la mijlocul lunii și nici în cea ordinară de la sfârșitul lui iunie nu s-au întrunit cele 2/3 necesare adoptării.

Joi însă, Florin Ciora a renunţat să se opună proiectului, explicând că „oameni care până ieri îmi erau prieteni mi-au lansat acuze. Timpul va dovedi dacă acest proiect este în acest moment în beneficiul oraşului”, şi-a explicat votul liderul PNL Marghita. Domnia sa a enumerat o listă întreagă de proiecte care ar trebui să aibă prioritate în Consiliul local.

Întrunirea celor 2-3 din voturi şi adoptarea hotărârii a fost salutată atât de consilierul UDMR Horvath Sandor, care şi-a cerut scuze publice pentru acuzaţiile de şovinism lansate la adresa lui Florin Ciora, cât şi de Emil Şandor, consilier PNL, care a pledat pentru a judeca lucrurile cu înţelepciune, cu maturitate, dar şi de consilierul PSD Marcel Sas, directorul CN Octavian Goga. Marcel Sas consideră că e lipsă de înţelepciune să votezi împotriva voinţei majorităţii.. „Un lider politic bun trebuie să voteze în spirit constructiv”, a subliniat Marcel Sas.

Demian Zsolt, liderul UDMR Marghita a declarat pentru newsbihor.ro că ar trebui ca opoziția să nu marșeze pe elemente de etnicitate sau naționalisme într-un oraș care de zeci de ani este un model al bunei conviețuiri între oameni. Acesta a ţinut să precizeze că la Colegiul Goga, acolo unde majoritari sunt elevii români, „tocmai în perioada când la conducerea Ministerului Dezvoltării se afla Borbély László au fost alocate resurse pentru construcția sălii de sport”.

Iniţial, UDMR Marghita ceruse continuitate în ceea ce priveşte politica PNL faţă de expropieri, în sensul că la Oradea, PNL adoptă hotărâri de acest fel, chiar şi atunci când pe terenul respectiv se află şi imobile, ceea ce la Marghita nu este cazul.

„Importanţa aceste expropieri de interes public este construirea unei cantine impetuos necesare alimentaţiei elevilor din Liceul Teoretic Horvah Janos. Totodată pe terenul amintit se va construi o sală de sport pentru educaţie fizică şi pentru a practica sportul de performanţă, sală necesară elevilor conform normativelor impuse de Ministerul Educaţiei”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate, astfel că se vor putea demara etapele procedurii de expropriere. Evaluarea terenului a fost realizată de Casa de Expertiză Transilvania. Concluzia este că „se estimează valoarea proprietăţii evaluate prin comparaţia vânzărilor este de 22 euro/mp, ceea ce corespunde unei valori de piaţă de 77.616 euro”. Evaluatorul a apreciat că terenul „beneficiază de o infrastructură medie, în sensul că există apă-canal, electricitate”.

„Din datele analizate avem o piaţă în recesiune, caracterizată prin stagnarea cererii însoţită de o supraofertă relativă şi o scădere a preţurilor. Această piaţă se numeşte piaţa cumpărătorilor, pentru că au avantaj cumpărătorii”, apreciată Casa de Expertiză Transilvania.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor