Tepuiesc finantele locale

Din cei 1.865 de contribuabili persoane juridice, câti sunt înregistrati în Oradea, 578 nu au reevaluat cladirile pe care le detin, în numar de 1.697, a afirmat primarul Petru Filip la conferinta de presa de ieri a municipalitatii.

Acestea reprezinta aproximativ 25% din totalul cladirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice. Valoarea impozabila cumulata a acestor imobile (sedii de firme, hale industriale, spatii pentru servicii etc.) se cifreaza la 340 miliarde de lei, ceea ce înseamna o valoare medie de 200 milioane de lei, bani din care nu se poate cumpara nici macar o garsoniera în Oradea.

Evaziune?

Deoarece impozitul pe cladire se calculeaza în functie de valoarea contabila a imobilului, prin faptul ca nu îsi reevalueaza cladirile, agentii economici priveaza bugetul local de venituri importante. Multe dintre aceste firme folosesc cladirile cu pricina drept garantie pentru angajarea unor credite bancare, evident, evaluate la sume considerabil mai mari decât cele declarate la fisc. „Eu zic ca fac evaziune fiscala”, a declarat Petru Filip, adaugând însa ca lacunele legislative permit aceste practici neortodoxe.

Pentru a constrânge firmele sa-si reevalueze cladirile, la sedinta din decembrie, Consiliul Local a majorat cota de impozit aplicata acestor imobile la 40%. Pentru unii agenti economici chiar si asa este convenabila situatia, existând si imobile evaluate la sume ridicole, de exemplu 23 milioane de lei. Între contribuabilii cu cladiri nereevaluate apar nu numai firme, dar si institutii publice, respectiv regii autonome, subordonate Consiliului Local.

Pengo Zoltan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !