Terapie prin teatru pentru sindromul Down

Terapie prin teatru pentru sindromul Down
Fundatia Academia Civica, în colaborare cu Teatrul pentru Copii si Tineret „Arcadia” si cu UNITER, a demarat zilele acestea unul dintre proiectele sustinute si de Consiliul Local Oradea: terapia prin teatru.

Proiectul are mai multe etape, începutul fiind facut la Centrul de Zi pentru tinerii cu sindrom Down din Oradea. Marturisesc ca am fost adânc impresionata de atentia si grija pe care parintii si pedagogii, asistentele, profesoarele, kinetoterapeutii, le acorda acestor tineri cu probleme, uneori grave, de sanatate.

Dupa ce am citit si cartea Asociatiei Down „O dovada ca se poate”, scrisa cu colaboratorii permanenti ai Asociatiei, dar semnata de Mihaela Moldovan si Lakatos Gyongyike, am înteles ca alegerea noastra a fost una fericita.

Prin proiectul nostru vom continua, într-un mod placut, efortul acestor oameni de suflet, convinsi ca tinerii cu sindrom Down pot fi macar partial recuperati si încadrati în societate, redati acesteia, marginalizarea lor fiind o grava greseala.

Teatru si muzica

Pentru început, tinerii au vizionat spectacolul „Apolodor, pinguinul calator”. I-au încântat atât textul admirabil al remarcabilului poet Gellu Naum, cât si spontaneitatea si prospetimea jocului celor trei actori: Igor Lungu, Zentania Lupse si Rin Tripa (regia Ion Mâinea, scenografia Oana Cernea). A fost primul pas spre cunoasterea reciproca.

Urmeaza alte întâlniri, la Centru, unde vor merge un grup de actori români si maghiari si vor începe activitati artistice cu tinerii: vor desena, vor croi si coase costume pentru papusile-personaje cu care vor crea mici scenete.

Actorii vor lua parte activa la spectacolul teatral-muzical ce se va naste în mai multe ore de atelier. În final vor prezenta un spectacol care se spera sa fie prezentat oradenilor. Acesti tineri, deosebit de sensibili si dornici de tandrete si atentie, vor mai face un pas, fie el cât de mic, pe drumul sinuos al recuperarii si al progresului.

Teatrul si muzica îsi aduc aportul – lucrul e constatat – la îmbunatatirea, la ameliorarea starii lor de sanatate. O contributie substantiala la derularea programului o are doamna prof. Lucia Ciobanu. Pe parcurs vom continua cu initiativa începuta anul trecut, aceea de a vizita cu actorii centre cu copii institutionalizati si Spitalul de Copii.

Vom prezenta momente vesele, scenete si, desigur, le vom oferi tuturor copiilor cu care venim în contact, pe lânga dragoste si bucurii artistice, si mici daruri si atât de asteptatele dulciuri si fructe. E putin, poate, dar e un prim pas spre acesti copii si tineri carora le întindem la propriu o mâna, repetând optimistul slogan: O dovada ca se poate!

Elisabeta Pop